Onderzoeknieuws

1578 resultaten

27 augustus 2020

Onderzoekers zetten belangrijke stap richting nieuwe generatie batterijen

TU Delft-onderzoekers hebben, in samenwerking met onderzoekers van Tsinghua University, een belangrijke stap gezet richting een nieuw soort Li-ionbatterijen, de batterijen die onder meer in onze smartphones, laptops en elektrische auto’s zitten. Het lukte ze voor het eerst om een elektrolyt te maken dat goed samengaat met een anode gemaakt van lithiummetaal. Lithiummetaal is voor anodes de heilige graal. In theorie kun je met dit materiaal een twee tot drie keer hogere energiedichtheid halen dan met de huidige batterijen.

25 augustus 2020

Joost Lötters benoemd tot deeltijdhoogleraar bij PME

Met trots melden wij dat Joost Lötters is benoemd tot deeltijdhoogleraar binnen de afdeling Precision and Microsystems Engineering (PME) van de Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE).

25 augustus 2020

Delftse onderzoekers scheiden microdeeltjes op basis van hun vorm

Wetenschappers in Delft hebben een methode ontwikkeld om selectief microdeeltjes uit een vloeistof te scheiden op basis van hun vorm. De methode berekent nauwkeurig het pad dat een specifiek gevormd microdeeltje zal volgen in de stroming door een smalle buis. Hierdoor is het mogelijk om een sorteerkanaal in te richten, waarin de verschillend gevormde deeltjes elk hun eigen weg gaan. De ontwikkelde techniek kan in verschillende vakgebieden ingezet worden, bijvoorbeeld bij het produceren van medicijnen of het zuiveren van microplastics uit water. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift PNAS.

03 augustus 2020

Toekomstige energiesystemen moeten klimaatbestendig zijn

Klimaatbeleid voor toekomstige energiesystemen is doorgaans gericht op de uitdaging om ze klimaatneutraal te maken om klimaatverandering te voorkomen.

31 juli 2020

TU Delft onderzoekspartner in innovatief windmolenpark Hollandse Kust Noord

De TU Delft speelt als onderzoekspartner bij het zogeheten Hollandse Kust Noord (HKN)-project een belangrijke rol. Met de komst van het windmolenpark testen onderzoekers, onder leiding van hoogleraar Jan-Willem van Wingerden, hun bevindingen op het gebied van windenergie in de praktijk en kan de energieopbrengst van het windpark worden gemaximaliseerd.

29 juli 2020

Delftse studenten brengen verborgen inscripties van NSB kopstuk aan het licht

In Doodencel 601 in de voormalige strafgevangenis Scheveningen, tijdens de oorlog beter bekend als het Oranjehotel, zijn inscripties te zien van de terdoodveroordeelden die er zaten. Een groep bachelorstudenten van de TU Delft doorgrondde onder leiding van professor Joris Dik het geheim van dit stuk muur, zonder deze aan te tasten.

17 juli 2020

Cursus natuurkunde helpt VWO-er met overstap naar universiteit

15 juli 2020

Fascinatie voor modder

Als bioloog en bodemonderzoeker staat Julia Gebert vaak letterlijk met de poten in de modder. De afgelopen twee jaar voer ze vaak in een bootje tussen reusachtige containerschepen in de haven van Hamburg om modder samples te verzamelen.

14 juli 2020

Recycling van ammoniak uit dierlijk mest is een goed idee

Mahinder Ramdin ontvangt 50.000 euro vanuit het programma ‘Ideeëngenerator’ van NWO voor zijn out-of-the-box onderzoek idee ‘Recycling of ammonia from animal manure’.

13 juli 2020

Nooit meer vallen dankzij rugzak-achtige draagbare robot

Hulpmiddelen voor het evenwicht die in het dagelijks leven en in revalidatiecentra worden gebruikt, zijn nuttig maar verre van perfect. Stokken, looprekken, krukken en handrails veranderen de houding en verhinderen dat je je handen kunt gebruiken bij handelingen zoals het openen van deuren, het dragen van boodschappen of het opnemen van de telefoon

Jaar van de Docent 2020: studenten bedanken de docenten

De studenten van de TU Delft hebben alle docenten van de universiteit in het zonnetje gezet voor hun inspanningen in de voorbije bijzondere maanden.

Open Science Award voor Joost de Winter en Pavlo Bazilinskyy

De Open Science Awards erkennen onderzoekers of onderzoekstudenten die Open Science hebben gebruikt om hun onderzoek toegankelijker, transparanter of reproduceerbaarder te maken.

08 juli 2020

Year of the Lecturer 2020: a unique way of saying 'Thank you!'

Changing 'the Lecturer of the Year elections' to 'The year of the Lecturer' and sending a nice thank you gift. What could it be?

02 juli 2020

Werktuigbouwkunde studenten ontwerpen inventieve pakkethond

Pakketbezorgers staan voor een uitdaging om – mede vanwege de coronacrisis – steeds meer en zwaardere pakketten af te leveren bij mensen thuis. Daar hebben de eerstejaars studenten wel een oplossing voor.

01 juli 2020

Delft Technology Fellowship voor Eline van der Kruk en Sabina Caneva

Meer excellente vrouwelijke wetenschappers met een Tenure Track positie, dit is een van de belangrijkste pijlers van de TU Delft. Om dit te kunnen realiseren is onder andere het Delft Technology Fellowship geïntroduceerd. Eline van der Kruk en Sabina Caneva zijn de twee topwetenschappers die een aanstelling krijgen bij faculteit 3mE. Zij krijgen o.a. zes jaar de tijd om hun eigen onderzoeksgroep op te zetten. Dit jaar zijn er elf Fellowships toegekend.