Onderzoeknieuws

1573 resultaten

02 juni 2020

3mE ruim vertegenwoordigd in AI labs TU Delft

Vandaag lanceerde TU Delft acht nieuwe ‘TU Delft AI Labs’. Het doel is om met artificiële intelligentie (AI) wetenschappelijke vooruitgang te versnellen. De labs brengen wetenschappers die onderzoek doen in AI en met AI bij elkaar.

02 juni 2020

Efficiency and Safety in Geothermal Operations

A fund of 3.4M€ has been awarded by the European Commission to a project on geothermal energy, that will be led by researcher Maren Brehme (TU Delft). The project entitled ‘EASYGO: Efficiency and Safety in Geothermal Operations‘ is one of the Innovative Training Networks meant for extraordinary global research as well as excellent training opportunities for PhD candidates to reach doctorate level.

02 juni 2020

TU Delft lanceert eerste acht ‘TU Delft AI Labs’

Hoe kun je met behulp van artificiële intelligentie (AI) wetenschappelijke vooruitgang versnellen?

02 juni 2020

Tamás Keviczky benoemd tot hoogleraar Networked Cyber-Physical Systems

Tamás Keviczky is benoemd tot hoogleraar ‘Networked Cyber-Physical Systems’ bij het Delft Center for Systems and Control. Tamás Keviczky is sinds 2015 hoofddocent bij het Delft Center for Systems and Control, waar hij vanaf 2007 begonnen is.

29 mei 2020

De reële risico’s van een pandemie

De COVID-19-pandemie houdt ons een spiegel voor, en laat zien hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. Beleidsmakers en besluitvormers gebruiken geavanceerde wiskundige modellen om te voorspellen welke mogelijke risico’s een pandemie met zich meebrengt. ‘Maar,’ schrijven wetenschappers Pasquale Cirillo (TU Delft) en Nassim Nicholas Taleb (New York University) in hun onlangs – in Nature Physics – verschenen paper. ‘Het merendeel van deze modellen kijkt niet naar het staartrisico van besmettelijke ziekten, en ook wordt er nauwelijks getwijfeld aan de betrouwbaarheid van verschillende parameters.’

29 mei 2020

Rotterdam The Hague Airport opent ‘werkplaats voor innovaties’

Vanmiddag (vrijdag 29 mei 2020) opent uniek AIRPORT TECHNOLOGY LAB (ATL) op Rotterdam The Haque Airport.

19 mei 2020

Ontwerpwedstrijd Werktuigbouwkunde ombouwen naar online. Hoe doe je dat?

Vanwege de beperkende coronamaatregelen ziet het ontwerpproject van de eerstejaars Werktuigbouwkunde er dit jaar flink anders uit. Wat als je niet meer bij elkaar mag komen om samen te werken en geen ontwerp meer kunt bouwen en testen in de werkplaats?

13 mei 2020

Twee studenten werktuigbouwkunde slachtoffer surfongeval Scheveningen

Bij het tragische surfongeval van maandag 11 mei jl. in Scheveningen waren helaas twee studenten van onze faculteit betrokken.

07 mei 2020

Slimme optica in de strijd tegen een slimme parasiet

Op woensdag 6 mei verdedigde Tepitome 'Tope' Agbana met succes zijn thesis 'Smart Optics Against Smart Parasites' aan de TU Delft (3ME). De verdediging vond plaats in de senaatszaal van de Aula, de vier commissieleden sloten aan via Skype. Agbana's onderzoek betreft de vroegtijdige opsporing van malaria, de belangrijkste doodsoorzaak onder zwangere vrouwen en jonge kinderen: jaarlijks wordt 11% van de moeder- en 20% van de minderjarige sterfgevallen toegeschreven aan malaria.

07 mei 2020

We\Visit: Beeldbellen tegen eenzaamheid

Voor patiënten die met COVID-19 worden opgenomen, is het niet alleen een fysiek gevecht tegen het virus, maar ook een psychologische strijd tegen het isolement. Studentarts Mesut Savas van het Reinier de Graaf, zag met eigen ogen het vreselijke effect van eenzaamheid onder coronapatiënten en heeft daarom de TU Delft om hulp gevraagd bij de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk en veilig communicatieplatform.

06 mei 2020

Studenten TU Delft maken ontwerp beademingsapparaat online beschikbaar voor internationaal gebruik

De studenten van OperationAIR hebben binnen korte tijd een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld. Na de benodigde testprocedures is het ontwerp van de ‘AIRone’ nu samen met alle bijbehorende documentatie online beschikbaar gesteld, zodat andere landen en initiatieven hier gebruik van kunnen maken.

30 april 2020

NWO Indonesia project on energy transition in Indonesia approved

Kornelis Blok and Jaco Quist will be working with the Technical University of Bandung in a broader consortium to do research on the renewable energy transition in Indonesia. The project ‘Regional Development Planning and Ideal Lifestyle of Future Indonesia - By Utilizing Advance Green Energy Technology and Trans/Inter-disciplinary Approaches’ is funded by NWO and the Indonesian research council. In the project, TU Delft will be focusing on making participatory renewable energy scenarios, implementation pathways and techno-economic assessment of renewable energy sources. One PhD candidate and one postdoc will be hired. Colleagues from the water management department of the CEG faculty will also participate in the project.

28 april 2020

Slimme afschermwand voor zorgverleners

De tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen verhogen de druk op de zorg in de strijd tegen COVID-19. Een team van TU Delft-studenten ontwikkelden in samenwerking met Pieter van der Staay, FLEX/ design, Delmic, Star-shl diagnostische centra en Scala Scientific een slimme afschermwand die de zorgverleners ontlast van langdurig en ingewikkelde schoonmaak protocollen.

28 april 2020

Mechanisch beademingsapparaat naar Guatemala

Project Inspiration heeft als doel om een mechanisch beademingsapparaat te bouwen dat volledig bestaat uit onderdelen die goed beschikbaar zijn. Een proefmodel is naar Guatemala verstuurd. Er is nauw contact met het Roosevelt ziekenhuis in Guatemala-Stad en er is een lokale productiefaciliteit, Talleres Hernandez, bereid gevonden het apparaat in Guatemala te produceren.

27 april 2020

Delftse onderzoekers brengen Vermeer en het Meisje dichterbij

Wetenschappelijk onderzoek naar het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer, bekend als ‘Meisje met de parel’, heeft nieuwe ontdekkingen en inzichten opgeleverd. Delftse onderzoekers van verschillende faculteiten speelden een belangrijke rol in het onderzoek.