Onderzoeknieuws

1578 resultaten

30 juni 2020

Watersnood 1953 leert: natuur redde levens en biedt kansen voor veiliger toekomst

Natuurlijke kwelders of schorren aan de zeezijde van dijken redden mensenlevens als een dijk wel doorbreekt. Dat schrijft een team van wetenschappers uit Yerseke, Delft en Antwerpen deze week in Nature Sustainability.

25 juni 2020

Klinisch Technoloog officieel geregistreerde zorgverlener

Goed nieuws voor de Technisch Geneeskundigen die in september als eerste afstuderen aan de gezamenlijk opleiding van TU Delft, Erasmus MC en LUMC. Zij kunnen de beschermde beroepstitel Klinisch Technoloog voeren en zich inschrijven in het BIG-register. Hiermee zijn ze een officieel geregistreerde zorgverlener met zelfstandige behandelbevoegdheden. Tevens voert de klinisch technoloog een poortfunctie uit en is daarmee bevoegd tot het registeren en declareren van zorgactiviteiten. Een mijlpaal in de positionering van dit nog jonge werkveld, vinden opleidingsdirecteuren Jaap Harlaar en Pleun Hermsen.

19 juni 2020

Spinozapremie voor Nynke Dekker

Nynke Dekker ontvangt dit jaar de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Naast Nynke Dekker ontvangen prof. dr. ir. Jan van Hest (TUE), prof. dr. Pauline Kleingeld (RUG) en prof. dr. Sjaak Neefjes (LUMC/UL) de Spinozapremie. Prof. dr. Linda Steg (RUG) en prof. dr. Ton Schumacher (AVL/LUMC/UL) ontvangen de Stevinpremie. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

18 juni 2020

Jaap Harlaar en Gerjo van Osch benoemd tot Medical Delta hoogleraar

Vandaag maakte Medical Delta, het interdisciplinaire samenwerkingsverband voor technologische oplossingen in de zorg, negen nieuwe Medical Delta hoogleraren bekend. Van de faculteit 3mE zijn Jaap Harlaar, professor Biomechatronics & Human Machine Control, en Gerjo van Osch, Professor Orthopaedics & Otorhinolaryngology bij het Erasmus MC en deeltijd hoogleraar bij de afdeling BioMechanical Engineering, benoemd.

18 juni 2020

Impuls health & technology onderzoek met negen nieuwe Medical Delta hoogleraren

Negen hoogleraren mogen zich nu ook ‘Medical Delta hoogleraar’ noemen. Zij ontvangen daarvoor een dubbelbenoeming bij twee of meerdere academische instellingen (TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden, Erasmus MC, Erasmus Universiteit) die zijn aangesloten bij Medical Delta. Daarmee krijgt het health & technology onderzoek opnieuw een impuls.

17 juni 2020

Tamas Keviczky en team winnen de International Autonomous Greenhouse Challenge

Een team van Delftse onderzoekers en studenten, o.l.v. Tamas Keviczky, hoogleraar Networked Cyber-Physical Systems hebben in samenwerking met de bedrijven Van der Hoeven Horticultural Projects, Keygene and Hoogendoorn Growth Management de tweede internationale Autonomous Greenhouse Challenge gewonnen. Vijf teams deden mee, het team Automatoes wist met behulp van artificiële intelligentie (AI) in een volledig geautomatiseerde kas na een halfjaar niet alleen voor de beste tomatenoogst te zorgen, maar scoorde ook het best op duurzaamheid.

16 juni 2020

Onderzoekers creëren een nieuwe klasse snelheidsgevoelige mechanische metamaterialen

Onderzoekers van de afdeling Biomechanical Engineering van de TU Delft hebben een nieuwe klasse metamaterialen gemaakt die hun mechanisch gedrag dynamisch kunnen veranderen. Dit kan de basis vormen voor praktische toepassingen zoals valbeschermende kleding voor ouderen. De resultaten verschijnen op 17 juni in het tijdschrift Science Advances.

16 juni 2020

Tim van der Hagen: 'RHIA past in een multidisciplinaire aanpak'

11 juni 2020

Hulp uit onverwachte hoek: datatechnieken uit de geowetenschappen kunnen helpen corona beter te voorspellen

Een internationale groep onderzoekers, van onder meer de TU Delft, verwacht dat met data assimilatie, een datatechniek uit de geowetenschappen, beter is te voorspellen hoe corona zich verspreidt en wat het effect van bepaalde maatregelen is. Deze wetenschappers denken dat data-assimilatie voor de epidemiologen van het RIVM interessant kan zijn. De onderzoekers hebben een paper over dit onderwerp ingediend bij het wetenschappelijke tijdschrift Foundations of Data Science.

05 juni 2020

Watermassa’s in beweging

Newtons wet van de universele gravitatie is goed nieuws voor de Nederlanders. Door het smelten van het ijs in Groenland en de Arctische gletsjers is Nederland de afgelopen eeuw ongeveer 4 centimeter gestegen. Riccardo Riva doet onderzoek naar de effecten van het verplaatsen van watermassa's van de ene plaats naar de andere.

04 juni 2020

Micro-pipette probe for tuning the volume and particle concentration of liquids

At the PME department, a micro-sized pipette probe has been developed for handling multiple liquids. It is the first time that such a small probe can dose fluid volume, and simultaneously control the concentration of particles inside the fluid.

03 juni 2020

Delfts onderzoek naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving verenigd in Urban Energy Institute

Bij de TU Delft worden verschillende aspecten van dat energiegebruik onderzocht, met als doel het gebruik in stedelijke gebieden drastisch te verlagen en het resterende energiegebruik op te wekken uit duurzame bronnen. Dit onderzoek wordt nu officieel gebundeld in het Urban Energy Institute.

02 juni 2020

Mexico ontvangt een prototype van een mechanisch beademingsapparaat

De Mexicaanse ambassade in Nederland heeft het prototype ontvangen van een mechanisch beademingsapparaat dat ontwikkeld is door Project Inspiration van de TU Delft. Het prototype zal uitgeleend worden aan de overheid van Mexico om haar te ondersteunen in het gevecht tegen de COVID-19 pandemie.

02 juni 2020

3mE ruim vertegenwoordigd in AI labs TU Delft

Vandaag lanceerde TU Delft acht nieuwe ‘TU Delft AI Labs’. Het doel is om met artificiële intelligentie (AI) wetenschappelijke vooruitgang te versnellen. De labs brengen wetenschappers die onderzoek doen in AI en met AI bij elkaar.

02 juni 2020

Efficiency and Safety in Geothermal Operations

A fund of 3.4M€ has been awarded by the European Commission to a project on geothermal energy, that will be led by researcher Maren Brehme (TU Delft). The project entitled ‘EASYGO: Efficiency and Safety in Geothermal Operations‘ is one of the Innovative Training Networks meant for extraordinary global research as well as excellent training opportunities for PhD candidates to reach doctorate level.