Onderzoeknieuws

1573 resultaten

23 april 2020

In Memoriam Barend Thijsse (1950-2020)

In de vroege ochtend van 22 april 2020 is onze dierbare oud-collega prof. Barend Thijsse, na een kort ziekbed, overleden aan de gevolgen van longkanker. Barend is 69 jaar geworden.

15 april 2020

Schaalbare quantum bits opereren onder praktische omstandigheden

QuTech, een samenwerking van TU Delft en TNO, is er in geslaagd om qubits in silicium aan te sturen bij een temperatuur die niet meer direct bij het absolute nulpunt van -273 graden Celsius ligt. Hoewel de toename naar 1,1 graden boven dat nulpunt op het eerste gezicht klein lijkt, is het een cruciale sprong richting een werkende quantumcomputer. De hogere temperatuur opent namelijk de mogelijkheid om qubits (de essentiële bouwstenen van een toekomstige quantumcomputer) en de aansturende elektronica te integreren op één standaard chip. De onderzoekers publiceren hun bevindingen vandaag in Nature.

14 april 2020

Mechanisch beademingsapparaat uit jaren ’60 inspireert Delftse ingenieurs

Een team van Delftse onderzoekers en studenten van BioMechanical Engineering lanceert vandaag een nieuw type beademingsapparaat dat zuiver mechanisch is en dat je eenvoudig zelf zou kunnen bouwen en repareren. Het team leende een beademingsapparaat uit de jaren ’60 van Rijksmuseum Boerhaave en gebruikten dat als inspiratie voor deze oplossing. Door het mechanische werkingsprincipe komt er geen elektronica aan te pas. Dit is een voordeel omdat de productie ervan niet afhankelijk is van de nu onzekere toevoer van onderdelen uit China.

14 april 2020

Wetenschappers ontwerpen beademingsapparaat gemaakt van standaardonderdelen

Amir Zadpoor en een team van wetenschappers van BioMechanical Engineering testen de eerste prototypes van een beademingsapparaat dat volledig bestaat uit standaardonderdelen. Deze onderdelen zijn bijna overal ter wereld lokaal voorradig en kunnen door honderden fabrikanten worden gemaakt. Daardoor kan de beademingsmachine in veel gevallen lokaal worden geassembleerd. Het ontwerp hoopt daarmee in te kunnen spelen op de vraag naar beademingsapparatuur en de logistieke problemen die er zijn door een tekort aan specifieke onderdelen.

14 april 2020

TU Delft werkt aan eenvoudige tool voor zuurstofsaturatiemeting bij COVID-patiënten

Arjo Loeve en zijn onderzoek collega’s binnen TU Delft BioMechanical Engineering werken samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Hogeschool Rotterdam aan een nieuwe pulse oximeter die eenvoudig en goedkoop te produceren is. De pulse oximeter is een cruciaal monitoring-instrument dat de hartslag en hoeveelheid zuurstof in het bloed meet bij de behandeling van COVID-19 patiënten. Het doel van het onderzoek is om het dreigende tekort van dit instrument tegen te gaan.

08 april 2020

Wereldwijd de luchtvervuiling in kaart brengen

Satellieten zijn het best beschikbare meetinstrument om wereldwijd menselijke luchtvervuiling op te sporen. Atmosfeeronderzoeker Pieternel Levelt staat aan de basis van de twee meest vooraanstaande satellietinstrumenten, OMI en TROPOMI, die schadelijke luchtvervuilers in de atmosfeer gedetailleerd in kaart brengen. Met het jongste meetinstrument TROPOMI zijn bronnen van luchtvervuiling nog beter te identificeren en te volgen door de tijd. Daarnaast gaat de recente gelanceerde TROPOMI zich richten op het monitoren van belangrijke broeikasgassen.

08 april 2020

Een beetje wiskunde voor het bestrijden van epidemieën

07 april 2020

NWO LIFT beurs voor Remco Hartkamp en Burak Eral

NWO kent onderzoekers Remco Hartkamp en Burak Eral van de afdeling Process & Energy een LIFT (Launchpad for Innovative Technology) beurs toe voor hun onderzoek naar het selectief onttrekken van ionische verontreinigingen uit water met behulp van poreuze elektroden via het zogenoemde capacitief deïoniseren. Het doel van het onderzoek is om een oplossing te ontwikkelen voor het selectief verwijderen van ionische verontreinigingen in water.

06 april 2020

Nieuwe directeur en co-directeur TPM Lab Energy Transition

Onlangs zijn Gerdien de Vries en Emile Chappin gekozen als directeur en co-directeur van het TPM Energy Transition Lab. Aukje Hassoldt: ‘Heel wat mensen toonden interesse in deze functies en het was zeker geen gemakkelijke keuze. Gerdien en Emile hebben beide sterke interpersoonlijke vaardigheden, zijn energiek en innovatief en kunnen samen het brede spectrum overzien van het werk op onze faculteit'.

06 april 2020

TU Delft sluit zich aan bij International Universities Climate Alliance

Deze week is de International Universities Climate Alliance (‘Climate Alliance’) opgericht. Meer dan 40 universiteiten van over de hele wereld gaan samenwerken op het gebied van klimaatverandering.

03 april 2020

Studententeam OperationAIR heeft werkend prototype voor een noodbeademingsapparaat

De Delftse studenten van het initiatief OperationAIR hebben in drie weken tijd een werkend prototype van een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld.

01 april 2020

Testopstelling veiligheid mondmaskers

Onderzoekers van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE), delen in een publicatie, een opstelling voor het testen van mondmaskers. De onderzoekers testen met de proefopstelling onder andere of de gebruikte materialen en pasvorm voldoen aan Europees vastgestelde veiligheidsnormen. Alle laatste updates en publicaties zijn te vinden op www.projectmask.nl

31 maart 2020

ERC Advanced Grant voor onderzoek naar impulsieve stromingen

Jerry Westerweel, hoogleraar stromingsleer bij de afdeling Process and Energy ontvangt de ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar impulsieve stromingen. Dit zijn stromingen van lucht of vloeistof rondom objecten waarvan de snelheid een (plotselinge) verandering ondergaat. Er is weinig bekend over de krachten die daarbij optreden. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de fundamentele aspecten en natuurkundige eigenschappen van deze impulsieve stromingen.

27 maart 2020

3D-geprint component maakt snorkelmasker bruikbaar voor medici

Onderzoekers van IO ontwerpen in samenwerking met medici en bedrijfsleven een uniek 3D-geprinte verbindingsstuk om een gewoon snorkelmasker aan te sluiten op een filtersysteem. Hierdoor wordt het snorkelmasker bruikbaar als beschermingsmasker voor medisch personeel. Het design is wereldwijd beschikbaar gemaakt op Thingyverse.

27 maart 2020

Met geluid in de aarde kijken

Een student slaat met een hamer op een metalen plaat. Een andere student in een tentje verderop kijkt naar het scherm van zijn laptop. Wat gebeurt hier? PhD en geofysicus Myrna Staring: “We kijken naar het binnenste van de aarde.”