Onderzoeknieuws

1574 resultaten

07 april 2020

NWO LIFT beurs voor Remco Hartkamp en Burak Eral

NWO kent onderzoekers Remco Hartkamp en Burak Eral van de afdeling Process & Energy een LIFT (Launchpad for Innovative Technology) beurs toe voor hun onderzoek naar het selectief onttrekken van ionische verontreinigingen uit water met behulp van poreuze elektroden via het zogenoemde capacitief deïoniseren. Het doel van het onderzoek is om een oplossing te ontwikkelen voor het selectief verwijderen van ionische verontreinigingen in water.

06 april 2020

Nieuwe directeur en co-directeur TPM Lab Energy Transition

Onlangs zijn Gerdien de Vries en Emile Chappin gekozen als directeur en co-directeur van het TPM Energy Transition Lab. Aukje Hassoldt: ‘Heel wat mensen toonden interesse in deze functies en het was zeker geen gemakkelijke keuze. Gerdien en Emile hebben beide sterke interpersoonlijke vaardigheden, zijn energiek en innovatief en kunnen samen het brede spectrum overzien van het werk op onze faculteit'.

06 april 2020

TU Delft sluit zich aan bij International Universities Climate Alliance

Deze week is de International Universities Climate Alliance (‘Climate Alliance’) opgericht. Meer dan 40 universiteiten van over de hele wereld gaan samenwerken op het gebied van klimaatverandering.

03 april 2020

Studententeam OperationAIR heeft werkend prototype voor een noodbeademingsapparaat

De Delftse studenten van het initiatief OperationAIR hebben in drie weken tijd een werkend prototype van een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld.

01 april 2020

Testopstelling veiligheid mondmaskers

Onderzoekers van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE), delen in een publicatie, een opstelling voor het testen van mondmaskers. De onderzoekers testen met de proefopstelling onder andere of de gebruikte materialen en pasvorm voldoen aan Europees vastgestelde veiligheidsnormen. Alle laatste updates en publicaties zijn te vinden op www.projectmask.nl

31 maart 2020

ERC Advanced Grant voor onderzoek naar impulsieve stromingen

Jerry Westerweel, hoogleraar stromingsleer bij de afdeling Process and Energy ontvangt de ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar impulsieve stromingen. Dit zijn stromingen van lucht of vloeistof rondom objecten waarvan de snelheid een (plotselinge) verandering ondergaat. Er is weinig bekend over de krachten die daarbij optreden. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de fundamentele aspecten en natuurkundige eigenschappen van deze impulsieve stromingen.

27 maart 2020

3D-geprint component maakt snorkelmasker bruikbaar voor medici

Onderzoekers van IO ontwerpen in samenwerking met medici en bedrijfsleven een uniek 3D-geprinte verbindingsstuk om een gewoon snorkelmasker aan te sluiten op een filtersysteem. Hierdoor wordt het snorkelmasker bruikbaar als beschermingsmasker voor medisch personeel. Het design is wereldwijd beschikbaar gemaakt op Thingyverse.

27 maart 2020

Met geluid in de aarde kijken

Een student slaat met een hamer op een metalen plaat. Een andere student in een tentje verderop kijkt naar het scherm van zijn laptop. Wat gebeurt hier? PhD en geofysicus Myrna Staring: “We kijken naar het binnenste van de aarde.”

20 maart 2020

TU Delft werkt met Reinier de Graaf en VSM aan herbruikbare mondmaskers

In de strijd tegen het tekort aan mondmaskers ontwikkelden John van den Dobbelsteen en Tim Horeman, onderzoekers bij de afdeling Biomechanical Engineering, samen met labmanager Rob Luttjeboer een succesvolle manier om hergebruikte gesteriliseerde mondmaskers en mondmaskers van nieuwe materialen te kunnen testen.

19 maart 2020

Masterstudenten TU Delft starten initiatief om beademingsapparatuur te ontwikkelen

Masterstudenten Technical Medicine onder leiding van prof. dr. ir. Jaap Harlaar zijn deze week het initiatief OperationAIR gestart met als doel zo snel mogelijk een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat te ontwikkelen.

Future (proof) Built Environment & Urban Infrastructures

19 maart 2020

Official kick-off of the “Airport Technology Lab”

Delta Futures Lab