Onderzoeknieuws

1126 resultaten

12 april 2022

Topspelers luchtvaartsector en TU Delft gaan snellere transitie naar duurzame luchtvaart realiseren

KLM Royal Dutch Airlines, Royal Schiphol Group, Airbus, Koninklijke NLR en TU Delft gaan een intensieve samenwerking aan om de technologische ontwikkeling naar klimaatneutraal vliegen in 2050 te realiseren.

11 april 2022

Dingen voelen via het scherm van je smartphone

Stel je voor dat je de penseelstreken van een Van Gogh zou kunnen voelen, de vacht van je huisdier op een foto, de stof van een jurk wanneer je online winkelt of het weefsel in medische beelden. Yasemin Vardar, assistant professor bij de afdeling Cognitive Robotics (CoR), wil dit in de toekomst mogelijk maken door wrijving modulerende haptische displays te ontwikkelen. Hiervoor ontving zij deze week een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

08 april 2022

TU Delft en TNO maken industrie klaar voor opschalingsfase schone fabriek

Tekorten aan olie en gas laten niet alleen de prijzen van gas en benzine maar ook van kunststof, medicijnen en cosmetica stijgen. Om onze maatschappij minder afhankelijk te maken van fossiele bronnen en klimaatverandering tegen te gaan, moet de chemische industrie radicaal veranderen. De afgelopen jaren hebben TU Delft en TNO het fundament gelegd voor schonere productieprocessen voor de chemische industrie. Binnen het nieuwe samenwerkingsverband e-Chem zetten ze de volgende stap: het daadwerkelijk bouwen van de schone fabriek van de toekomst.

31 maart 2022

Wenli Shi wins 'Best Energy Paper Award'

Wenli Shi wins this years 'Best Energy Paper Award' of the PowerWeb Institute

21 maart 2022

Nieuwe ruimte DIMI-studio op Bouwcampus

Nieuwe ruimte DIMI-studio op Bouwcampus.

21 maart 2022

Nieuwe ruimte DIMI-studio op Bouwcampus

Nieuwe ruimte DIMI-studio op Bouwcampus.

18 maart 2022

Davide Ripepi wins Delft Best Energy Paper Award

On Wednesday 16 March, Davide Ripepi won the Best Energy Paper Award after first winning the e-Refinery Best Energy Paper Award. This all took place at the Delft Best Paper Award Event.

18 maart 2022

Davide Ripepi wins Delft Best Energy Paper Award

17 maart 2022

ERC Grants for Daniel Tam and Javier Alonso-Mora

Javier Alonso-Mora at the Department of Cognitive Robotics (CoR) has been awarded a European Research Council (ERC) Starting Grant, while Daniel Tam at the Department of Process and Energy (P&E) has been awarded an ERC Consolidator Grant.

16 maart 2022

TU Delft en Maasstad Ziekenhuis maken eerste medisch product van ziekenhuisafval

Delftse onderzoekers onderzochten samen met het Maasstad Ziekenhuis hoe ze van afval uit operatiekamers nieuwe medische producten kunnen vervaardigen. Het resultaat is de productie van een instrumentenopener.

10 maart 2022

De Battolyser: batterij en waterstoffabriek ineen

Opslag vormt nu nog de bottleneck in de energietransitie. Professor Fokko Mulder en CEO Mattijs Slee van Battolyser Systems hebben de oplossing binnen handbereik: de Battolyser is een batterij en waterstoffabriek ineen. De TU Delft spin-off is een schoolvoorbeeld van hoe je impact uit onderzoek kunt creëren.

09 maart 2022

Waterschap Limburg en TU Delft versterken samenwerking

Naar aanleiding van de overstromingen in Limburg (juli 2021) zijn er heel veel initiatieven en onderzoeken gestart om het watersysteem beter te begrijpen.

28 februari 2022

Drie lustrumevents die de energietransitie versnellen

In de strijd tegen klimaatverandering is de energietransitie een belangrijk wapen. Daarom is “het versnellen van de energietransitie” het thema van TU Delft’s lustrumjaar – een jaar waarin de universiteit stil staat bij haar rol in de energietransitie, en vooral bij de versnelling daarvan. Een jaar waarin TU Delft onder meer de drie onderstaande events organiseert.

25 februari 2022

Delftse wetenschappers presenteren “groene” reeks kindercolleges

We wekken steeds meer elektriciteit op uit zonnepanelen en windmolens, maar wat als het niet waait én de zon niet schijnt? Kan jij dan nog gewoon je telefoon opladen? Het is een van de vele vragen die de komende tijd aan bod komt in een gloednieuwe collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit. Voor deze “groene” reeks – speciaal gemaakt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar – reist deze meerjarige samenwerking tussen MuseumJeugdUniversteit en Science Centre Delft af naar de campus van de TU Delft, die dit jaar haar 180ste verjaardag viert.

24 februari 2022

TU Delft ontwikkelt een auto die vooruit kan kijken met slimme eco-modus

Delftse robotingenieurs ontwikkelden in samenwerking met Renault de Proactive Eco Mode; een nieuw systeem dat de bestuurder in staat stelt om sneller tot de gewenste snelheid te komen op basis van toekomstvoorspellingen, terwijl hij nog steeds energiezuinig rijdt. Met succes demonstreerden zij het systeem op de Franse wegen.

/* */