Onderzoeknieuws

1037 resultaten

09 maart 2021

Liselore Tissen: nieuwe ‘Face of Science’

Vandaag maakte de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de twaalf nieuwe ‘Faces of Science’ bekend. Liselore Tissen, promovenda bij de afdeling Materials Science and Engineering en deeltijd bij de Universiteit Leiden, is een van de nieuwe twaalf gezichten.

08 maart 2021

Samen werken aan de toekomst

Steden veranderen, en zo ook de mobiliteit. Daarbij zijn nieuwe ideeën en werkwijzen nodig om stad en snelweg met elkaar te verknopen. Interdisciplinaire en cross-sectorale benaderingen bieden daarbij toekomstwaarde.

08 maart 2021

Delftse test maakt detectie van genetisch materiaal met het blote oog zichtbaar

Onderzoekers van de TU Delft hebben een test ontwikkeld waarmee ze specifieke stukjes genetisch materiaal kunnen opsporen, waarna de uitslag met het blote oog af te lezen is. Met de test kunnen onder meer virussen, zoals het coronavirus, en antibioticaresistente bacteriën snel en goedkoop worden gedetecteerd. De resultaten zijn gepubliceerd in Biophysical Journal.

05 maart 2021

TU Delft lanceert Tech for Health

Vandaag start de TU Delft met Tech for Health | Betere zorg dankzij Delftse technologie. Hiermee vraagt de universiteit aandacht voor onderzoek in Delft dat bijdraagt aan het verbeteren en toekomstbestendig maken van de Nederlandse gezondheidszorg.

03 maart 2021

Met slimme technologie brandstof maken van CO2

Teveel CO2 in de lucht veroorzaakt momenteel een groot probleem: klimaatverandering. Als het aan Peyman Taheri, onderzoeker bij Materials Science and Engineering, ligt maken we gebruik van dit overschot aan CO2 door het om te zetten in brandstof.

03 maart 2021

Onderzoekers geven alle Nederlanders de kans om mee te denken over klimaatbeleid

Wat denkt de Nederlandse samenleving over het Nederlandse klimaatbeleid? Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Utrecht stellen duizenden Nederlanders in staat om hierover mee te denken.

02 maart 2021

Meetsysteem van laserstralen en heliumbellen helpt topschaatsers in jacht op goud

Met het meetsysteem ‘Ring of Fire’ analyseerden TU Delft, NOC*NSF, KNSB en Innovatielab Thialf Nederlandse topschaatsers. Het meetsysteem is vorige week in Heerenveen gebruikt om luchtweerstand rondom bewegende schaatsers te meten en zichtbaar te maken.

TU Delft brengt eigen CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart

De TU Delft heeft als ‘klimaatuniversiteit’ als doelstelling in 2030 CO2-neutraal en circulair te zijn. Om deze ambitie te realiseren is inzicht in de CO2-uitstoot op de campus noodzakelijk. Voor het jaar 2019 is dit nu inzichtelijk gemaakt volgens de methode van de CO2-prestatieladder.

02 maart 2021

Delftse onderzoekers ontwikkelen veelzijdige waterstofsensor

Waterstof speelt een steeds belangrijkere rol in de transitie naar een compleet duurzame economie. Op dit moment wordt het al op grote schaal gebruikt in de industrie, en ook steeds vaker voor het opslaan van duurzame energie en het aandrijven van met name grote en zware voertuigen. Daarnaast zijn er plannen om het bestaande aardgasnet om te bouwen naar een waterstofnet. Maar waterstof is onder sommige condities een brandbaar en soms zelfs explosief gas. Daarom moeten de kleinste waterstoflekken zo snel mogelijk worden opgespoord. Goedkope, betrouwbare, en kleine sensoren die snel kleine hoeveelheden waterstof kunnen detecteren, zijn dus van vitaal belang. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een materiaal ontwikkeld dat hiervoor uitermate geschikt is.

01 maart 2021

Simulaties om inzicht in elektrokinetisch transport betrouwbaarder maken

Onderzoeker Remco Hartkamp en promovendus Max Döpke van de afdeling Process & Energy hebben een belangrijke stap gezet in het betrouwbaarder maken van simulatieresultaten bij elektrokinetisch transport door het inzetten van moleculaire simulaties.

26 februari 2021

TU Delft breidt studieplekken op de campus uit

Online studeren trekt een zware wissel op studenten. Daarom kijkt TU Delft naar verschillende mogelijkheden om meer fysiek onderwijs en studieplekken op de campus mogelijk te maken. “We merken dat het voor een aantal studenten heel moeilijk is om thuis te studeren. Daarom kijken we naar het uitbreiden van het aantal studiewerkplekken op de campus”, aldus Rob Mudde, Vice President Education TU Delft.

24 februari 2021

TU Delft ontwikkelt slimme gebouwen

Een groot consortium, getrokken door de TU Delft, zal de komende jaren werken aan de ontwikkeling van slimme gebouwen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 6,9 miljoen euro toegewezen aan het Brains 4 Buildings project.

17 februari 2021

Onderzoekers verduidelijken het microscopisch dempingsmechanisme in grafeen

Farbod Alijani, universitair hoofddocent, en promovendus Ata Keskekler leveren ondersteunend bewijs voor het bestaan van een niet-lineair dissipatiemechanisme in mechanische systemen.

16 februari 2021

Nieuw Medical Delta programma AI for Computational Life Sciences versnelt en verbetert medicijnontwikkeling

Medical Delta start deze maand zijn vijftiende wetenschappelijke programma: Medical Delta AI for Computational Life Sciences. Het programma combineert Artificial Intelligence (AI), bioinformatica en life sciences en slaat voor onder andere tuberculose en hersenaandoeningen een brug van wetenschappelijk onderzoek naar medicijnontwikkeling en klinische toepassing.

15 februari 2021

Nieuw onderzoek werpt licht op toekomstige routes voor steden op het gebied van duurzaamheid en klimaatactie

Wat zegt een woord? "Smart", "eco" of "future" steden? Wereldwijd zijn er de laatste jaren tal van stadsinitiatieven ontstaan om aan te geven dat ze zich willen inzetten voor duurzame ontwikkeling en wereldwijde maatregelen tegen klimaatverandering. Maar wat is het verschil tussen deze en andere stadslabels? Zijn sommigen belangrijker dan anderen? En hoe zullen ze zich in de komende 50 jaar ontwikkelen?