Onderzoeknieuws
20 november 2016
STW project MIFFY approved
Technology foundation STW grants six proposals within the Open Technology Program. One of these projects is titled "Monitoring infant brain perfusion by trans-fontanel echography" (MIFFY), and aims to further improve the survival rate in preterm infants.
20 november 2016
’Car as Power Plant’ krijgt vervolg
‘Car as Power Plant’ is een concept van Prof. Ad van Wijk van TU Delft om geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken als elektriciteitscentrale. Er loopt hiervoor binnen de TU Delft een onderzoeksprogramma. Zofia Lukszo (ESS) geeft vanuit TBM leiding aan het NWO project CaPP (Car as Power Plant).
18 november 2016
Delftse spin-off Aquabattery wint Rabobank duurzaamheidsprijs
De Rabobank Herman Wijffels Innovatieprijs 2016 is gewonnen door AquaBattery, spin-off van de TU Delft, in de categorie 'circulaire economie' na een selectie uit meer dan 250 inzendingen. Het jonge Delftse bedrijf ontwikkelde een bijzonder batterijconcept dat is gebaseerd op water, gewoon keukenzout en speciale membranen.
15 november 2016
‘Hoe kun je een dove laten horen en een blinde laten zien?’
Wouter Serdijn, hoogleraar bio-elektronica aan de TU Delft geeft hierover een college bij de Universiteit van Nederland.
11 november 2016
17/11 Opening fietsverbinding en Symbiobrug Delft

Op 17 november organiseren provincie Zuid-Holland, Recreatieschap Midden-Delfland en gemeente Delft de officiële opening van een nieuwe fietsverbinding en een bijzondere brug: de Symbiobrug. Rafail Gkaidatzis won met zijn ontwerp voor deze brug een ontwerpprijsvraag onder TU Delft bouwkundestudenten in 2014. De naam van de Symbiobrug weerspiegelt de interactie tussen natuur en technologie. Gkaidatzis kreeg uiteindelijk ook de opdracht om, in samenwerking met Royal HaskoningDHV, de brug in het echt te realiseren.
11 november 2016
Meet the Energy Leaders: Søren Hermansen, Samsø Island Denmark
Ter inspiratie van wetenschappers, beleidsmakers, ondernemers en studenten organiseerde het Delft Energy Initiative op donderdag 10 november 2016 een gastlezing van professor søren Hermansen, directeur van Samsø's Energy Academy bedenker van de transformatie van Samsø Island.
09 november 2016
4th International OTEC symposium toont de gereedheid van OTEC technologie en de versnelde industriële groei.
Dit jaar werd het Jaarlijkse Internationale Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) symposium gehouden op de Technische Universiteit Delft. Er kwamen meer dan 100 gasten samen uit 14 verschillende landen.
08 november 2016
Beter productontwerp voor ontwikkelingslanden door meer kennis over cultuur
Producten voor ontwikkelingslanden van ontwerpers mislukken nogal eens doordat de ontwerpers te weinig oog hebben voor de specifieke gebruikers en hun context. Onderzoekster Annemarie Mink ontwikkelde een vier-stappen aanpak voor een meer gestructureerde aanpak van dit probleem. Ze promoveert op vrijdag 11 november op dit onderwerp aan de TU Delft.
04 november 2016
Wereldwijde technologiemarktleider OSRAM investeert in Delftse spin-off Tvilight
TVILIGHT, een spin-off van de TU Delft en inmiddels een innovatief high-tech bedrijf en marktleider in intelligente straatverlichtingssystemen voor Smart Cities en Internet of Things, heeft de investeringsronde succesvol afgerond. OSRAM, wereldwijde marktleider in verlichtingstechnologie, heeft in Tvilight een minderheidsaandeel genomen. De huidige investeerder Ponooc blijft deelnemen.
31 oktober 2016
Delftse hoogleraar Ekkes Brück wint FOM Valorisatie prijs 2016 van 250.000 euro
Natuurkundige prof. dr. Ekkes Brück van de TU Delft ontvangt in januari 2017 uit handen van stichting FOM, Fundamenteel Onderzoek der Materie, de FOM Valorisatie Prijs 2016. De stichting kent de hoogleraar daarmee een bedrag toe van 250.000 euro, ‘voor zijn vasthoudende inzet voor de valorisatie van de fundamentele kennis en kunde die voortvloeit uit zijn onderzoek op het gebied van energiematerialen’.
31 oktober 2016
Wanneer bereikt het overstromingswater ons huis?

Een stormvloed op de Noordzee en 40 dijkdoorbaken. Niemand in Nederland weet dan of het 2 uur of 2 dagen duurt voordat het water ons huis bereikt. Masterstudente Louise Klingen van de TU Delft ontwikkelde een overstromingsmodel waarmee in 15 minuten het verloop van elke overstroming voor de komende 24 uur kan worden uitgerekend. Klingen studeert op 2 november af bij de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.
29 oktober 2016
Zenuwen in het bekken zichtbaar gemaakt: minder risico’s bij operaties
Bij duizenden patiënten per jaar worden zenuwen in het bekken beschadigd tijdens endeldarm-operaties, met vervelende gevolgen als incontinentie en seksuele problemen. Noeska Smit ontwikkelde een methode om deze zenuwen (beter) zichtbaar te maken voor de chirurg. Ze promoveert op maandag 31 oktober aan de TU Delft.
26 oktober 2016
Publicatie voor promovendus Pedro Costa (Process & Energy)
Een heldere blik op troebel water
21 oktober 2016
Combinatie van 3D-printen en origami-technieken gebruikt bij ontwikkeling zelfvouwende medische implantaten
Onderzoekers van de TU Delft hebben platte oppervlakken gemaakt die 3D worden geprint en dan ‘leren’ hoe ze zichzelf later moeten vouwen. Deze materialen zijn potentieel bijzonder geschikt voor een breed scala aan medische implantaten. De bevindingen van de onderzoekers worden op 24 oktober als omslagartikel gepubliceerd in Materials Horizons.
12 oktober 2016
Eerste draadloos laadstation op zonne-energie voor elektrische fiets
Woensdag 12 oktober presenteerden collegevoorzitter Tim van der Hagen, decaan faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Rob Fastenau, afdelingshoofd 'Electrical Sustainable Energy' Miro Zeman en hoofd vakgroep 'Direct Current (DC) Systems, Energy Conversion & Storage' Pavol Bauer het eerste draadloos laadstation op zonne-energie voor elektrische fietsen.