Ionica Smeets

Hoogleraar Wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden

Ionica Smeets is geboren in 1979 en studeerde in 2005 cum laude af aan de TU Delft. Ze promoveerde in 2010 aan de Universiteit Leiden. Daar is ze sinds 2015 hoogleraar wetenschapscommunicatie. Volgens de faculteit EWI dicht prof.dr.ir. Ionica Smeets als hoogleraar wetenschapscommunicatie, de kloof tussen experts en algemeen publiek. Als wiskundige en zelfstandig wetenschapsjournalist belicht ze de rol van wiskunde in de samenleving. Ze doet dit op een bijzonder toegankelijke en geestige manier, waarbij ze volop gebruik maakt van moderne sociale media.

Hiernaast geeft ze door het hele land lezingen en schrijft ze een column in de Volkskrant en populair wetenschappelijke boeken. In het televisieprogramma Eureka zocht Ionica Smeets samen met Sofie van den Enk naar wiskundige antwoorden op grote vragen. Als vrouwelijk wetenschapper is ze bovendien een rolmodel voor studenten en onderzoekers, vooral in de bèta- en technische wetenschappen.

Alumnus van het jaar 2018
De universiteit heeft grote waardering voor de toegankelijke, effectieve en vaak geestige manier waarop Ionica Smeets zich inzet om de kloof tussen wetenschap en maatschappij te verkleinen. Als alumnus van het jaar 2018 krijgt ze een plaquette op de Alumni Walk of Fame.

De uitreiking vond plaats op donderdag 7 juni, op de TU Delft for Life | Xperience Day. Ionica Smeets hield op die dag tevens een presentatie over hoe ingenieurs effectiever kunnen communiceren. Je kan de plenaire sessie hier terugkijken en Ionica Smeets haar presentatie begint ongeveer vanaf minuut 58:30. Daarnaast kan je hier het interview lezen dat in de Delft Integraal is verschenen.

/* */