Alexandre Horowitz

Ingenieur, uitvinder en ondernemer tot de laatste dag

Alexandre Horowitz studeerde in 1927 gelijktijdig af als werktuigbouwkundig en elektrotechnisch ingenieur. Op zijn 25e liep Horowitz binnen bij radiofabriek Philips in Eindhoven. Hij was door Anton Philips persoonlijk aangesteld op de afdeling Research, aan het hoofd van diverse tekenkamers en ontwikkelingsgroepen. Hij ontwikkelde onder andere een nieuwe draaischakelaar voor de radio en was betrokken bij de ontwikkeling van de knijpkat. Horowitz was gefascineerd door Amerikaanse scheerapparaten die hij onder ogen kreeg, maar ze werkten volgens hem niet goed genoeg. Hij ontwikkelde naar eigen idee een scheerapparaat. Zo werd in 1939 de eerste Philishave met een compleet nieuw basissysteem - roterende mesjes - aan het publiek getoond. 

In 1948 richtte Horowitz met compagnons de onderneming NV Polynorm op. Met het Polynorm-systeem kon men prefab elementen op de bouwplaats snel tot een woning of bedrijfspand monteren. Aan snelle systeembouw was veel behoefte tijdens de wederopbouw. De productie bleek echter niet winstgevend genoeg en de kernactiviteiten van Polynorm werden aangepast.

Van 1958 tot 1974 was Horowitz hoogleraar mechanische processen aan de faculteit Werktuigbouwkunde van de Technische Hogeschool Eindhoven. Een belangrijk deel van zijn onderzoek betrof grondbewerking en bijbehorende apparatuur. Dit leidde onder andere tot een innovatieve spitmachine die Vicon in productie nam. Na zijn emeritaat richtte Horowitz zich volledig op zijn werkzaamheden voor het ingenieursbureau Centre for Concepts in Mechatronics, dat hij in 1969 met drie anderen was gestart. 

De veelzijdige technicus en uitvinder overleed tijdens een zakenreis in 1982. Meer dan 130 patenten droegen Horowitz’ naam.