Jeanne Egbertine van Amstel

Globetrotter en initiatiefrijke scheikundige

Jeanne van Amstel, in 1888 geboren op Java, kwam rond haar tiende aan in Nederland. Ze behaalde in 1910 haar ingenieursdiploma Scheikundige technologie in Delft. Ze promoveerde twee jaar later als eerste vrouwelijke onderzoeker, cum laude. Ze was lid van de Koninklijke Botanische Vereniging en werkte bij diverse Delftse laboratoria. Na een periode bij het Koloniaal Instituut, vertrok Van Amstel in 1918 naar Suriname. Bij het Landbouw-Proestation in Paramaribo deed ze verschillende onderzoeken naar de mogelijkheden om de landbouwproductie in Suriname te verbeteren. In 1919 richtte ze in Paramaribo een Studiekring op. De Studiekring verzorgde toegankelijke cursussen over wetenschappelijke onderwerpen: zelf verzorgde Van Amstel de cursus over scheikunde. Ze publiceerde diverse onderzoeksartikelen en een boek over Surinaamse kleigronden.

In 1924 emigreerde ze naar de Verenigde Staten om zich in te zetten als scheikundige bij de Bacteriologische Afdeling van het State Department of Health in New York. Van Amstel overleed in 1929.

Dr. ir. Jeanne van Amstel krijgt deze award omwille van haar prestaties en wetenschappelijke publicaties op het gebied van scheikundige technologie.