Klaas Posthumus

Gefascineerd door microgolven

De 22-jarige Klaas Posthumus studeerde cum laude af als elektrotechnisch ingenieur in 1924. Hij werd direct in dienst genomen door Philips als medewerker in het Philips Natuurkundig Laboratorium in Eindhoven. 

In de jaren dertig en veertig van de 20e eeuw werkte hij onder andere aan oscillatorsystemen, radio-ontvangers en versterkers. Hij maakte naam door 
zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de magnetron. De speciale radiobuis was al in 1921 uitgevonden door A.W. Hull, maar werd pas door Posthumus goed begrepen. Het idee om de magnetron toe te passen om voedsel te verhitten is te danken aan hem. Zijn inzicht en inventiviteit zorgden ervoor dat hij doorgroeide tot directeur van de Philips Telecommunicatie Industrie. 

De Technische Hogeschool Delft verleende Posthumus voor zijn wetenschappelijke werk in 1970 een eredoctoraat. Bij zijn overlijden in 1990 droegen meer dan 80 octrooien zijn naam.  

Ir. Klaas Posthumus krijgt deze award omwille van zijn scherpe inzicht in elektrotechnische mogelijkheden en het toepassen van deze principes in de magnetron.