Lodewijk van den Berg

Van chemisch technicus naar astronaut

Lodewijk van den Berg studeerde in 1961 af aan de Technische Hogeschool te Delft. Na zijn studie chemische technologie verhuisde hij naar de Verenigde Staten om daar verder te studeren aan de University of Delaware. Hij specialiseerde zich in het kweken van kristallen en behaalde in 1974 een Ph.D. 
Zijn kristallen, waarmee gammastraling kan worden gedetecteerd, werden beschouwd als een spionagegevoelige uitvinding. Hij werd om die reden gevraagd Amerikaans staatsburger worden en gaf daar in 1975 gehoor aan.

Van den Berg gaf de NASA het idee om kristallen te kweken bij gewichtloosheid. Hoewel hij niet de intentie had om zelf ruimtevaarder te worden, vroeg de NASA hem om deel te nemen aan hun programma. Hij slaagde tot zijn eigen verbazing voor alle testen en werd in april 1985 gelanceerd, aan boord van de Spaceshuttle Challenger. Na een week in de ruimte landde hij weer op aarde. Hiermee was hij eerder dan de Nederlandse Wubbo Ockels. 

Van den Berg werkte ook nog als chief scientist bij de Constellation Technology Corporation. Er werd in 2007 een planetoïde naar hem vernoemd: Lodewijkberg. Ook is er in zijn geboorteplaats Sluiskil een beeld ter ere van hem opgericht. Met het kweken van kristallen is Van den Berg nooit gestopt.  

Dr. ir. Lodewijk van den Berg krijgt deze award omwille van zijn bijzondere methode om kristallen te kweken en zijn deelname aan de ruimtevlucht met Spaceshuttle Challenger in 1985.