Diverse rankings

Ranking Organization Edition Focus  
Times Higher Education 2021 Most international universities in the world 12 8 1
MOOCLab 2021 Rankings based on MOOC provision 17 4 1
Times Higher Education 2021 Impact: Industry, innovation, and infrastructure 1 1 1
Quacquarelli Symonds (QS) 2020 Graduate Employability Ranking 37 8 1
Universitas Indonesia 2020 UI Green Metric 46 25 4
Times Higher Education 2020 Global University Employability Ranking 52 21 1
Times Higher Education 2020 Reputation ranking top 100 51-60 14 1

CWTS Leiden ranking

Deze ranking baseert zich volledig op bibliografische data van de Web of Science database van Thomson Reuters. De Ranking biedt, afhankelijk van de geselecteerde indicatoren, verscheidene ranglijsten op het gebied van wetenschappelijke impact, samenwerking, open acces en gender indicatoren.

Employability rankings

THE en QS hebben allebei een employablity ranking. THE tracht te laten zien hoe recruiters van topbedrijven universiteiten beoordelen op het voorbereiden van studenten op de arbeidsmarkt. De uitslagen zijn gebaseerd op een Global University Employability Survey die is ontworpen door Emerging (een Frans HR consultancy bedrijf) ven uitgevoerd door Trendence.

De QS Ranking tracht te meten (1) hoe goed de reputatie van een instelling is bij werkgevers, (2) in hoeverre de instelling een voedingsbodem is voor hoog presteerders, (3) in welke mate instellingen verbonden zijn met bedrijven en (4) hoe aantrekkelijke afgestudeerden van een instelling zijn voor werkgevers. De resultaten zijn deels gebaseerd op een werkgever enquête maar daarnaast wordt ook gekeken naar publicaties met top bedrijven, de aanwezigheid van werkgevers op de campus, universiteits-afkomst van “high achievers” en het percentage afstudeerders dat binnen 12 maanden een betaalde baan heeft.

Most international Universities in the world, THE

Deze ranking is gebaseerd op internationale indicatoren die ook gebruikt worden voor de THE World University ranking, namelijk: international students, international staff, international co-authorship en international reputation.

Reputation ranking top 10, THE

De lijst wordt gepresenteerd als de lijst met “the most powerful global university brands” en is vrij prestigieus omdat er slechts 100 posities worden vergeven. De resultaten zijn gebaseerd op enquêtes die zijn uitgezet bij “leading academics” waarbij gevraagd wordt maximaal 15 universiteiten te noemen die in hun ervaring excelleren op het gebied van onderwijs en onderzoek.

Reuters top 100 most innovative universities

Voor de ranking zijn door Claricate Analytics meer dan 600 universiteiten geïdentificeerd die het meeste academische onderzoek publiceren. De ranking is gebaseerd op een 10-tal vooral patentgerichte indicatoren, namelijk: Patent volume, patent success, global patents, patent citations, patent citation impact, percent of patent cited, patent to article citation impact, industry article citation impact, percent of industry collaborative articles, total web of science core collection papers.

U-multirank

Dit is een multidimensionale ranking die ontworpen is om de kritiek op veel andere rankings tegemoet te komen. De ranking produceert namelijk geen kant en klare ranglijst(en). De ranking verzamelt een brede selectie aan indicatoren en als gebruiker kun je zelf bepalen welke indicatoren je belangrijk vindt. Vervolgens kun je indien gewenst deze degeselecteerde indicatoren in zetten om te benchmarken. Bovendien worden geen absolute scores gegeven of gerangschikt, universiteiten krijgen op de indicatoren een score op een schaal van 1 t/m 5.

UI Green Metric

UI Green Metric is een campus duurzaamheid ranking geïnitieerd door Universitas Indonesia. De indicatoren die de scoren bepalen zijn: de infrastructuur van de campus en of de campus zich hiermee kwalificeert als “groene campus” (15%), energiegebruik met oog op klimaatverandering (21%), omgang met afval (18%), watergebruik (10%), mobiliteit op de campus (18%) en onderwijs en onderzoek op het gebied van duurzaamheid (18%). 

World University Rankings by MOOC Performance

Dit is een vrij nieuwe ranking die universiteiten rankt op basis van hun MOOC performance. Als indicatoren wordt het aantal beschikbare MOOCS (10%), learning pathways (15%), micro-credentials (20%), MOOC based degrees (20%) en gemiddelde world university ranking in QS, THE en ARWU (35%).

/* */