Open Meetings: deel een

Klik op de foto om door te gaan naar de fotogalerij

In 2017 kijkt de TU Delft niet alleen terug op de vruchten van haar 175 jarig bestaan, maar ook weer gericht vooruit: naar de toekomst van de TU Delft en de strategie voor de periode 2018-2024.

Om tot een nieuw strategisch framework te komen, zijn in de afgelopen maanden de visie en missie tegen het licht gehouden en heeft een aantal interne adviesgroepen zich uitgesproken over de prioriteiten van de universiteit op verschillende beleidsonderwerpen. Op basis van deze adviezen werken we vervolgens naar een conceptstrategie. De eerste ideeĂ«n hierover worden in de maanden mei en juni tijdens negen ‘Open Meetings’ aan een brede groep stakeholders ter discussie voorgelegd.

Halverwege
De eerste vier Open Meetings zijn inmiddels achter de rug. Deze bijeenkomsten stonden in het teken van Research (31 mei), Societal Impact (1 juni) en Students & Education (2 en 8 juni). Bij deze Open Meetings hebben in totaal zo’n 200 deelnemers – studenten, (wetenschappelijk) medewerkers, alumni en relaties uit het bedrijfsleven en het academisch veld – met elkaar gesproken over de conceptstrategie en aanbevelingen geformuleerd voor het College van Bestuur. 

Een greep uit de geopperde ideeën

Impact
Bij alle vier bijeenkomsten bleek ‘Impact’ een sleutelwoord, deelnemers vonden het belangrijk dat de TU Delft daar de komende jaren sterk op inzet. Deelnemers kwamen met spannende aanbevelingen, vooral wedstrijden bleken in trek. Zoals de ‘City deal’, een wedstrijd voor multidisciplinaire studententeams waar studiepunten voor zijn te verkrijgen. Of 'Het beste idee van Delft': een wedstrijd waarbij inwoners van Delft een oplossingsrichting voor een probleem voorstellen dat vervolgens door onderzoekers van de TU Delft wordt opgepakt, samen met de bedenker.

Naast ECT ook ECA
Ook binnen het reguliere studieprogramma zagen deelnemers dat er meer gedaan zou kunnen worden om studenten met maatschappelijke partners en werkelijke problemen in aanraking te brengen. Geopperd werd om studentenprojecten actief aan maatschappelijke uitdagingen te koppelen, bijvoorbeeld door het opzetten van een wetenschapswinkel, een database, een ‘makelaarsservice’ of via een ‘massive digital platform’ waar eenieder vragen kan posten die vervolgens door studenten en wetenschappelijke staf worden onderzocht. Het voorstel om dergelijke, extra curriculaire inspanningen van studenten ook op hun diploma inzichtelijk te maken door naast ECT ook ECA (Extra Curricular Activities) te vermelden, kon op veel enthousiasme rekenen.

Waardering voor docentkwaliteit
Het opleiden van goede studenten wordt gezien als de grootste impact van de TU Delft op de maatschappij. Het verder bestendigen en ontwikkelen van kwalitatief hoogstaand onderwijs en het ondersteunen en erkennen van goede docenten heeft dan ook hoge prioriteit. Waar docentkwaliteit als sleutel werd gezien voor goed onderwijs, werden voor het onderwijssysteem als geheel de sleutelwoorden flexibiliteit (‘flexstuderen’), keuzevrijheid en interdisciplinariteit genoemd. Hoewel meer individuele keuzevrijheid binnen de bachelor en master niet door iedereen werd ondersteund, waren de deelnemers wel eensgezind over de waarde van individuele ontplooiing buiten het curriculum en de constatering dat ruimte bieden voor deze ontplooiing niet strookt met hoog-rendement denken.

Scientific speeddating
Uit de Open Meeting Research kwam de aanbeveling om de samenwerking tussen de faculteiten verder te versterken. Met name zou ingezet moeten worden op het stimuleren van de verbindingen tussen de verschillende benaderingen van science, design en engineering op een verantwoordelijke wijze. Dat aan de TU Delft deze verschillende benaderingen en methodologieĂ«n in het onderzoek worden verweven, wordt gezien wordt als een sterkte van onze Universiteit; dit zouden we de komende jaren verder kunnen uitbouwen. De geopperde ideeĂ«n varieerden van het stimuleren van de toevallige ontmoeting boven een kop ‘goede koffie’ tot scientific speeddating en inter-faculty-micro-sabaticals: een soort academische snuffelstages.

Levenslang een blauw hart
Aan de Open Meetings hebben tot dusver ook meerdere alumni deelgenomen. Dat valt samen met het streven van de TU Delft om alumni in de toekomst sterker bij de universiteit te betrekken: als gastdocent, adviseur of als partner in samenwerkingsverbanden.Ook zien we alumni graag op een later moment in hun carriùre weer terugkomen in de studiebanken voor professional education. Om alumni werkelijk hun leven lang een plek te geven in de TU Delft Community werd tijdens de Open Meetings het idee gelanceerd om studenten een TU e-mailadres ‘for life;’ te geven; hun (blauwe) hart voor de TU Delft klopt immers ook een leven lang. De TU Delft community en de plek van alumni daarin zal ook onderwerp van discussie zijn bij de Open Meetings over People & Community op 14 en 20 juni.

Nog vijf Open Meetings te gaan
In de laatste twee weken van juni zullen nog vijf Open Meetings worden georganiseerd over de onderwerpen People & Community (14 en 20 juni), Support Services (22 en 23 juni) en Estates (27 juni). Mocht je over een van deze onderwerpen mee willen denken, dan ben je van harte welkom. Je kunt je hier aanmelden.