Energietransitie

Het is de gasvoorziening die Groningen zijn aardbevingen heeft gegeven, maar de Groningse gebouwde omgeving is voor zijn warmte en stroom zelf ook nog afhankelijk van aardgas. Met de aanpak van tienduizenden woningen (renovatie van beschadigde woningen, sloop en nieuwbouw, herstructurering van dorpskernen en wijken) ontstaat een unieke kans om een versnelde transitie naar zelfvoorziening middels eigen vernieuwbare energie in te zetten en de provincie daarmee onafhankelijk te maken van haar eigen aardgas. Daarmee kan Groningen een voorbeeld worden voor de rest van Nederland en zelfs de wereld.

Onderzoek kan de huidige energievraag en aanwezige vernieuwbare energiepotenties in kaart te brengen, en te komen tot voorstellen voor ruimtelijke, energie-infrastructurele en ontwerptechnische ingrepen, zowel op grote (provincie), middelgrote (stad, dorp) als kleine (wijk, gebouw) schaal. 

"Ik kijk jaren vooruit. Het raakt me wat ik op het gebied van ons klimaat en de grondstoffenvoorraad zie gebeuren. De wereld die wij gebruiken, die lenen we van onze kinderen en kleinkinderen. We moeten haar netjes achterlaten voor hen."

- Prof. dr. ir. A.A.J.F. van den Dobbelsteen

Onze expert