Rol aardgas in nationale energiehuishouding, energiepolitieke issues

De Groningse gasbaten zijn een aanzienlijke bron van inkomsten voor de overheid. Gas is een flexibele energiebron, ideaal voor o.a. de seizoensgerelateerde vraag naar warmte. Ook de (chemische) industrie is een grootverbruiker van aardgas. Het erkennen van het veiligheidsprobleem rondom de gaswinning leidt onvermijdelijk tot de conclusie dat de productie in Nederland versneld gereduceerd moet worden. 
Soms zal aardgas gemakkelijk te vervangen zijn, bijvoorbeeld in huishoudens en industrietakken waar gas alleen een energiebron is. In de chemische industrie is aardgas ook een grondstof, maar bij hoogwaardige toepassing zal een verschuiving naar duurder importgas misschien minder problematisch zijn. Aan de fluctuerende vraag naar warmte kan deels voldaan worden restwarmte of aardwarmte. Dat hang sterk van de aard van de gebouwde omgeving af.

Het is belangrijk om hierover meer duidelijkheid te krijgen en ook over de meest geschikte aanpak van zo’n gastransitie. Daar is onderzoek voor nodig, niet alleen naar de bouw- en procestechnische inzichten, maar ook de economische en beleidsaspecten en vraagstukken rond de coördinatie van zo’n traject. De ruimtelijke component  speelt een grote rol, omdat zowel de aard van het gebruik van energie, als de beschikbaarheid van alternatieven sterk plaatsgebonden zijn. Bovendien zijn bestaande of nieuwe transportnetten noodzakelijk. 

Kan de Nederlandse energiehuishouding niet zonder Gronings gas?

"Het huidige gebruik van energie – vooral van gas - laat niet toe om op korte termijn te stoppen. Een geleidelijke aanpassing van de energiemix, met Nederlands gas, geïmporteerd gas plus andere energiebronnen lijkt de aangewezen weg."

- Dr. A.F. (Aad) Correljé

Onze expert

Dr. A.F. (Aad) Correljé