Jazzmuziek ontstond in de Verenigde Staten als een mix van Afrikaanse ritmes en Europese melodieën en instrumenten. De contrabas treedt binnen de jazz op als brug tussen het ritme en de melodie en is essentieel voor elke jazz band, groot of klein. Jazz muziek is een algemene term, deze muziekstroming kan opgedeeld worden in verschillende stijlen zoals, dixieland, bebop, cool, latin, rock en fusion. Een goede contrabasspeler kan deze verschillende stijlen spelen en heeft een brede kennis van verschillende muziekstijlen en de bijbehorende swingende ritmes.

Je kunt individuele lessen Contrabas volgen en dus op ieder niveau instromen. De les wordt aangepast op wat jij al kunt en nog wilt leren. Als beginner start je met de basis. Je leert hoe je het instrument moet vasthouden, hoe je een mooi geluid kunt produceren en de basis van het noten lezen. Daarnaast zijn ritme en het spelen van de blues, de basis van jazz- en rockmuziek, belangrijk onderdeel van de basistechnieken. Als je al wat meer ervaring hebt leer je meer over de jazz theorie. Je wordt geïntroduceerd met  akkoordenreeksen die het mogelijk maken om de zogeheten ‘lopende bas lijnen’, een essentieel onderdeel van moderne jazz, te spelen en op te stellen. Daarnaast bestudeer je de verschillende jazzstijlen en de bijbehorende swingende ritmes  die ook wel ‘grooves’ worden genoemd, en leer je deze te spelen. Eventueel behandelen we hoe je de contrabas als solo jazzinstrument kunt bespelen.

Het is handig om een pen en een notitieboekje mee te nemen om aantekeningen te maken. Daarnaast wordt een map om je muziekstukken en aantekeningen in te bewaren ook aangeraden.

Rooster & inschrijven

Docent

Dan Simon

Prijs

TU Delft Student€ 123,00
TU Delft Medewerker€ 221,40
Overig€ 246,00
 
Je hebt geen sportabonnement nodig om deze cursus te volgen.

Praktische informatie

Alle niveaus
 
Privécursus
 
7 lessen
 
Een les duurt 30 minuten
 
Neem eigen drumstokken en oordoppen mee. Je hebt de mogelijkheid deze aan te schaffen bij de cultuurbalie van S&C.