Judo werd in 1882 door de Japanner Jigoro Kano bedacht. De basis van deze sport ligt in de zelfverdedigingskunst jiu-jitsu. Het grootste verschil tussen deze sporten is dat er bij judo, met uitzondering van ‘kata’s’, geen gebruik wordt gemaakt van trappen en stoten. Een belangrijk principe van judo is om met minimale inspanning de maximale doeltreffendheid te behalen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door slim gebruik te maken van de kracht van de tegenstander. 

Tijdens de groepslessen leer je de basistechnieken van judo. De les begint altijd met een warming-up, waarna je aan de slag gaat met de basistechnieken zoals worpen, overnames, combinaties, houdgrepen, armklemmen en verwurgingen. Sparren is een belangrijk onderdeel van judo, die in de vorm van oefengevechten, ook wel ‘randori’ genoemd, worden uitgevoerd. Aan het eind van de lessen beheers je de valtechnieken en kun je een aantal basistechnieken uitvoeren. Ook heb je de mogelijkheid om een bandexamen af te leggen. Tijdens dit examen demonstreer je de basistechnieken van judo. Op basis hiervan wordt bepaald in welke graad (te herkennen aan de kleur) je je bevindt. 

Rooster & inschrijven

Docent

Dick van Wijngaarden

Dick is opgeleid als sportleraar aan het CIOS Overveen. Hier volgde hij ook een judoleraren opleiding en specialiseerde hij zich in Budo (Japanse Vechtsport). Hij beheerst karate in de derde Dan (graad), jiu jitsu in de eerste Dan en judo in de tweede Dan. Daarnaast heeft Dick een opleiding tot mindfulness docent gevolgd. Dick is werkzaam als Budo trainer, 55+ trainer, circuittrainer en geeft mindfulness lessen bij S&C.

Prijs

Om je te kunnen inschrijven voor deze groepsles heb je een geldige sportkaart nodig.

Bekijk het prijsoverzicht

Praktische informatie

Alle niveaus
 
Groepslessen
 
Elke les duurt  75 minuten
 
Draag een judo pak en witte band. In de eerste les kun je een lange sportbroek en t-shirt dragen, in een later stadium wordt verwacht dat je je eigen Judo pak aanschaft. Informeer hierover bij de docent.