Zeefdrukken is een grafische techniek, waarmee je zowel schilderachtig als heel strak kunt werken. Met zeefdrukken wordt een stuk gaas over een raamwerk gespannen. Door een kunststof strip (de zogenaamde rakel) die over het gaas wordt bewogen, wordt de inkt op een object gedrukt. Doordat delen van het gaas afgedekt zijn, komen de gewenste vormen tevoorschijn. Een prent kan in serie gedrukt worden of als eenmalige afdruk. Een zeefdruk kan uit één drukgang bestaan of uit meerdere (kleur)lagen naast of over elkaar. De zeefdruktechniek is op vrijwel elk materiaal toe te passen, mits de juiste inkt wordt gebruikt.

Tijdens deze cursus leer je de basisprincipes van het zeefdrukken. Je begint bij het maken van een eigen ontwerp, waarbij je kunt kiezen om digitaal of analoog te werken. Om een ontwerp te kunnen zeefdrukken moet het aan een aantal eisen voldoen. Je leert bijvoorbeeld hoe je een afbeelding moet opbouwen als je verschillende kleuren wilt gebruiken. Vervolgens zet je jouw ontwerp over op een zeefdrukraam en ga je met het drukwerk aan de slag. Je maakt kennis met verschillende soorten ondergronden en bijbehorende inktsoorten.

Binnen de cursus is veel ruimte om te experimenteren met kleur, lay-out en ondergrond. Je bent vrij om je eigen projecten te kiezen; er worden geen opdrachten gegeven. De docent is constant aanwezig om iedereen met zijn individuele project te begeleiden.

Rooster & inschrijven

Docent

Geeske de Graaff

Geeske studeerde illustratie aan de Willem de Kooning Academie en werkte hier later als docent. Ook werkte Geeske als illustratrice voor onder andere De Volkskrant, de VPRO gids en De Correspondent. Nu richt ze zich op het maken van grote muurschilderingen op verschillende locaties met haar collectief Kamp Horst.

www.geesvoorhees.com

Prijs

TU Delft Student€ 75,00
TU Delft Medewerker€ 135,00
Overig€ 150,00
 
Je hebt geen sportabonnement nodig om deze cursus te volgen.

Praktische informatie

Alle niveaus
 
Groepscursus, max. 12 deelnemers
 
7 lessen
 
Een les duurt 180 minuten
 

Je werkt in een werkplaats, dus het is verstandig om kleding aan te trekken die vies mag worden. Wil je analoog werken, neem dan tekenmateriaal mee. Als je je ontwerp digitaal wilt maken, is het handig om een laptop mee te nemen. Inkt en A3/A4-papier zijn bij de cursus inbegrepen. Als je iets speciaals wilt bedrukken, zoals tassen of ansichtkaarten, breng deze dan zelf mee.