Studie en topsport: TU Delft maakt het mogelijk

De TU Delft ondersteunt studenten die studie en topsport combineren en investeert in het ontwikkelen van talent binnen en buiten de collegebanken.

Topsport en studie vragen vaak beiden volledige commitment. Een regulier onderwijsprogramma kan daardoor lastig te combineren zijn met een trainingsprogramma op topsportniveau. Het topsportbeleid van de TU Delft is gericht op het voorkomen of beperken van eventuele studievertraging.

Aan het begin van elk academisch jaar wordt met elke topsporter een individueel studieplan opgesteld, waardoor ambities en verwachtingen in een vroeg stadium worden vastgesteld of bijgesteld. Ook kan de topsporter tijdens zijn of haar studie voor advies en begeleiding terecht bij de studieadviseurs en de topsportcoördinator. Uiteraard krijgen alle topsporters toegang tot de sportfaciliteiten van de Unit Sport. Daarnaast wordt op individueel niveau bekeken of de topsporter in aanmerking komt voor financiële ondersteuning in de vorm van de Regeling Afstudeersteun Studenten (RAS) en sponsoring. 

Onze topsporters

Dit academisch jaar hebben zo’n 50 studenten een TU Delft-topsportstatus. Onder de topsporters zitten naast vele talenten ook Nederlands-, Europees- en Wereldkampioenen en Olympische deelnemers. Onze topsporters vertegenwoordigen samen een breed scala aan sporten. Delft staat bekend om haar professionele roeiers, daarnaast wordt ook topsport beoefend in onder andere handboogschieten, schermen, judo, autosport en zeilen. 

Koen de Leeuw, begeleider triatleet

Uitgelicht oktober: nieuwe topsporters!

Met de start van een nieuw academisch jaar verwelkomen we meerdere nieuwe topsporters! 
Drie topsporters stellen zich voor:

Victoria Pelova

Victoria Pelova

Studie: Technische wiskunde, EWI
Sport: Vrouwenvoetbal (ADO Den Haag Vrouwen, Oranje o19)

Hoe ga jij studie en topsport combineren?
Goed organiseren, prioriteiten stellen, lesstof goed bijhouden, op tijd beginnen met tentamens voorbereiden en communiceren over eventuele problemen.

Wat wordt jouw hoogtepunt dit studiejaar?
Behalen BSA en het WK onder 20 winnen.

Timo Thans

Timo Thans

Studie: Werktuigbouwkunde
Sport: Golf

Hoe ga jij studie en topsport combineren?
Golf is een erg tijdsintensieve sport. Een beetje fitte golfer kan makkelijk 8 uur ballen slaan op een dag. Planning zal daarom wel het belangrijkste zijn dit jaar. 40 uur studeren en de 20-30 trainingsuren die ik daarnaast per week kan maken zo efficiënt mogelijk benutten. Dan kan ik de combi studie en topsport wel tot een succes maken.

Wat wordt jouw hoogtepunt dit studie jaar?
Het is mijn laatste jaar in de u18, daarom maak ik veel kans om mij te kwalificeren voor de Europese teams in de Jacques leglise trophy (Europa u18 tegen GB en Ierland u18) en de junior Ryder cup (Europa u18 tegen Amerika u18). Als ik mij daarvoor weet te kwalificeren en mijn BSA haal in juni zal dat wel echt een hoogtepunt zijn.

Martijn van IJzendoorn

Martijn van IJzendoorn

Studie: Electrical Engineering
Sport: Dammen

Hoe ga jij studie en topsport combineren?
Ik ben van plan om dammen en studie zo goed mogelijk van tevoren in te plannen, zodat ik weet wat mij te wachten staat. Tijdens een damtoernooi zal ik niet of nauwelijks aan mijn studie tijd besteden, omdat ik in het verleden heb gemerkt dat dat niet werkt voor mij. Na een damperiode focus ik mij weer volledig op de studie en houd ik dammen op een laag pitje.

Wat wordt jouw hoogtepunt dit studie jaar?
Dit jaar heb ik mij volledig gefocust op het WK dat van 1 t/m 15 oktober gespeeld zal worden. Ik zal er alles aan doen om daar het goud te pakken.

Topsportcoördinator

Voor advies en begeleiding kunnen topsporters terecht bij topsportcoördinator Olga Peters. Zij denkt mee hoe de combinatie van studie en sport goed op elkaar afgestemd kan worden. Olga is het vaste aanspreekpunt voor de topsporters en is onder andere verantwoordelijk voor het aanvragen en toekennen van TUD-topsportstatus en bijbehorende faciliteiten. Zij verzorgt tevens de intake, stelt de onderwijsplanning op, organiseert bijeenkomsten en lezingen, voert tussentijdse gesprekken; alles in nauwe samenwerking met de studieadviseurs van de faculteiten.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over bijvoorbeeld de topsportregelingen, dan kun je contact opnemen met Olga Peters via topsport-sc@tudelft.nl.

Olga Peters

TU Delft - topsportstatus aanvragen

Je kunt in aanmerking komen voor de TU Delft-topsportstatus als je beschikt over een NOC*NSF-status of een Den Haag Topsport-registratie:
 
1. Vul het topsportformulier in;
  
2. Dien het in bij Olga Peters via topsport-sc@tudelft.nl of geef het af bij de Sportbalie t.a.v. Olga Peters;
  
3. Zij stelt vast of je wel of niet binnen de TU Delft-topsportregeling valt.