Studie en topsport: TU Delft maakt het mogelijk

De TU Delft ondersteunt studenten die studie en topsport combineren en investeert in het ontwikkelen van talent binnen en buiten de collegebanken.

Topsport en studie vragen vaak beiden volledige commitment. Een regulier onderwijsprogramma kan daardoor lastig te combineren zijn met een trainingsprogramma op topsportniveau. Het topsportbeleid van de TU Delft is gericht op het voorkomen of beperken van eventuele studievertraging.

Aan het begin van elk academisch jaar wordt met elke topsporter een individueel studieplan opgesteld, waardoor ambities en verwachtingen in een vroeg stadium worden vastgesteld of bijgesteld. Ook kan de topsporter tijdens zijn of haar studie voor advies en begeleiding terecht bij de studieadviseurs en de topsportcoördinator. Uiteraard krijgen alle topsporters toegang tot de sportfaciliteiten van de Unit Sport. Daarnaast wordt op individueel niveau bekeken of de topsporter in aanmerking komt voor financiële ondersteuning in de vorm van de Regeling Afstudeersteun Studenten (RAS) en sponsoring. 

Onze topsporters

Dit academisch jaar hebben zo’n 50 studenten een TU Delft-topsportstatus. Onder de topsporters zitten naast vele talenten ook Nederlands-, Europees- en Wereldkampioenen en Olympische deelnemers. Onze topsporters vertegenwoordigen samen een breed scala aan sporten. Delft staat bekend om haar professionele roeiers, daarnaast wordt ook topsport beoefend in onder andere handboogschieten, schermen, judo, autosport en zeilen.

Koen de Leeuw, begeleider triatleet

Uitgelicht februari: voetbaltalent Victoria Pelova

De TU Delft-campus loopt over van talent op vele gebieden, zo ook in de sport. Iedere maand zetten we een van onze topsporters in de spotlights. Deze maand is die eer aan een van de grootste talenten uit het Nederlandse vrouwenvoetbal: de 18-jarige Victoria Pelova.

Het gaat hard met Victoria, eerstejaarsstudent Technische Wiskunde. Waar ze twee jaar geleden nog in het jongenselftal van de Delftse amateurclub Concordia speelde, daar maakt ze inmiddels furore in de Eredivisie bij ADO Den Haag. Ook komt de aanvallende middenvelder steevast uit voor de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Oranje. Eind januari was daar – sneller dan verwacht – de kers op de taart.

Oranje
Met een invalbeurt in de 81ste minuut maakte ze tegen Spanje haar debuut in het Nederlands elftal. Het was een ervaring om nooit te vergeten. ‘Ik dacht dat ik me gewoon moest melden bij Oranje onder 19, tot ik plots werd gebeld met de boodschap dat ik me bij de A-selectie mocht voegen. Zo sta je opeens naast de beste voetbalsters van heel Nederland, zoals Lieke Martens (wereldvoetballer van het jaar 2017, red.). Het was fantastisch.’

Na te hebben geproefd aan het ‘echte’ werk, maakte Victoria begin maart toch weer deel uit van Oranje onder 19 dat deelnam aan het vriendschappelijke toernooi  van La Manga in Spanje. ‘Ergens was dat wel jammer, aangezien je er van droomt om voor het A-elftal te spelen. Maar ik begreep het ook weer wel. Ik maak immers bij de onder 19 veel meer minuten. Daarbij moeten we ons nog kwalificeren voor het Europees Kampioenschap onder 19. Het is zeker geen straf, want het is gewoon een super leuk team.’

Ambitie en studie
Denemarken, de Verenigde Staten en Italië werden in La Manga stuk voor stuk met overtuiging aan de kant gezet, mede door Victoria’s vele assists. Nu ze weer terug is in Nederland  focus ze zich weer op haar club ADO, waarvoor ze belangrijker wil worden. ‘Ik wil veel doelpunten scoren voor het team, daar hebben we dit jaar moeite mee. En ik wil meer assists geven dan ik vorig jaar gaf.’

Naast haar carrière als voetballer volgt Victoria ook een studie Technische Wiskunde. Een soms hectische combinatie. ‘De vrije tijd die ik heb, zit ik te studeren. Het is gewoon een kwestie van keuzes maken. Soms kan je daardoor bijvoorbeeld niet met vrienden afspreken. Maar uiteindelijk zorgt de combinatie sport en studie voor prettige afwisseling.’

Dromen
‘En als je me vraagt wat mijn dromen zijn? Ik ben met mijn ouders naar de vrouwenfinale van de Olympische Spelen van Londen in 2012 geweest in een uitverkocht Wembley, tussen USA en Japan. Dat maakte erg veel indruk op mij. Het lijkt me geweldig om mee te doen aan de Olympische Spelen. En natuurlijk zou het fantastisch zijn, mocht ik ooit de Champions Leaque winnen.’ De toekomst zal het uitwijzen.

Topsportcoördinator

Voor advies en begeleiding kunnen topsporters terecht bij topsportcoördinator Olga Peters. Zij denkt mee hoe de combinatie van studie en sport goed op elkaar afgestemd kan worden. Olga is het vaste aanspreekpunt voor de topsporters en is onder andere verantwoordelijk voor het aanvragen en toekennen van TUD-topsportstatus en bijbehorende faciliteiten. Zij verzorgt tevens de intake, stelt de onderwijsplanning op, organiseert bijeenkomsten en lezingen, voert tussentijdse gesprekken; alles in nauwe samenwerking met de studieadviseurs van de faculteiten.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over bijvoorbeeld de topsportregelingen, dan kun je contact opnemen met Olga Peters via topsport-sc@tudelft.nl.

Olga Peters

TU Delft - topsportstatus aanvragen

Je kunt in aanmerking komen voor de TU Delft-topsportstatus als je beschikt over een NOC*NSF-status of een Den Haag Topsport-registratie:
 
1. Vul het topsportformulier in;
  
2. Dien het in bij Olga Peters via topsport-sc@tudelft.nl of geef het af bij de Sportbalie t.a.v. Olga Peters;
  
3. Zij stelt vast of je wel of niet binnen de TU Delft-topsportregeling valt.