Studie en topsport: TU Delft maakt het mogelijk

De TU Delft ondersteunt studenten die studie en topsport combineren en investeert in het ontwikkelen van talent binnen en buiten de collegebanken.

Topsport en studie vragen vaak beiden volledige commitment. Een regulier onderwijsprogramma kan daardoor lastig te combineren zijn met een trainingsprogramma op topsportniveau. Het topsportbeleid van de TU Delft is gericht op het voorkomen of beperken van eventuele studievertraging.

Aan het begin van elk academisch jaar wordt met elke topsporter een individueel studieplan opgesteld, waardoor ambities en verwachtingen in een vroeg stadium worden vastgesteld of bijgesteld. Ook kan de topsporter tijdens zijn of haar studie voor advies en begeleiding terecht bij de studieadviseurs en de topsportcoördinator. Uiteraard krijgen alle topsporters toegang tot de sportfaciliteiten van de Unit Sport. Daarnaast wordt op individueel niveau bekeken of de topsporter in aanmerking komt voor financiële ondersteuning in de vorm van de Regeling Afstudeersteun Studenten (RAS) en sponsoring. 

Onze topsporters

Dit academisch jaar hebben zo’n 50 studenten een TU Delft-topsportstatus. Onder de topsporters zitten naast vele talenten ook Nederlands-, Europees- en Wereldkampioenen en Olympische deelnemers. Onze topsporters vertegenwoordigen samen een breed scala aan sporten. Delft staat bekend om haar professionele roeiers, daarnaast wordt ook topsport beoefend in onder andere handboogschieten, schermen, judo, autosport en zeilen. 

Koen de Leeuw, begeleider triatleet

Uitgelicht: schaatsseizoen van start!

Het schaatsseizoen is weer begonnen. TU Delft-studenten Jeroen Janissen (Lucht- en Ruimtevaarttechniek) en Tijmen Snel (Werktuigbouwkunde) kijken terug op hun deelname aan het NK Afstanden en vertellen hoe zij zich voorbereiden op de wedstrijden die gaan komen.

Jeroen schaatste eind oktober zijn debuut op het NK Afstanden in Heerenveen. Een twintigste tijd op de 1.500 meter was nog niet helemaal wat hij had gehoopt, maar desondanks was het een prachtige ervaring. Deze week is hij in Inzell in Duitsland om zich op snel ijs optimaal voor te bereiden op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Alleen de beste twintig schaatsers per afstand mogen daar starten en daar hoopt Jeroen bij te zijn. Ook neemt hij over twee weken deel aan de Eindhoven Cup, waar de eerste plaatsen voor het NK Allround worden vergeven. Dat betekent dat hij even rustiger aan doet met studeren om zich volledig te kunnen focussen op het schaatsen. Gelukkig is de afgelopen tentamenperiode goed verlopen, wat vertrouwen geeft voor de rest van het seizoen!

Volg Jeroen op Twitter.

Ook Tijmen nam eind oktober deel aan het NK Afstanden. Hij reed PR’s op zowel de 500 als de 1.000 meter. De komende periode rijdt hij verschillende wedstrijden binnen de Holland Cup, met als doel om zich te kunnen plaatsen voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi en het KPN NK Allround. Als voorbereiding hierop zit hij volgende week in Heerenveen voor een trainingskamp. Na alle kwalificatiewedstrijden vertrekt hij in januari met zijn ploeg naar Collalbo in de Italiaanse Alpen om daar een intensief trainingskamp te draaien. Dit alles ter voorbereiding op het NK Allround, zijn hoofddoel dit seizoen. Ook voor Tijmen geldt dat een goede planning essentieel is om studie en topsport succesvol te kunnen combineren. Misschien zal hij de komende periode een tentamen moeten missen, maar gelukkig kan hij deze later in het jaar inhalen.

Topsportcoördinator

Voor advies en begeleiding kunnen topsporters terecht bij topsportcoördinator Olga Peters. Zij denkt mee hoe de combinatie van studie en sport goed op elkaar afgestemd kan worden. Olga is het vaste aanspreekpunt voor de topsporters en is onder andere verantwoordelijk voor het aanvragen en toekennen van TUD-topsportstatus en bijbehorende faciliteiten. Zij verzorgt tevens de intake, stelt de onderwijsplanning op, organiseert bijeenkomsten en lezingen, voert tussentijdse gesprekken; alles in nauwe samenwerking met de studieadviseurs van de faculteiten.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over bijvoorbeeld de topsportregelingen, dan kun je contact opnemen met Olga Peters via topsport-sc@tudelft.nl.

Olga Peters

TU Delft - topsportstatus aanvragen

Je kunt in aanmerking komen voor de TU Delft-topsportstatus als je beschikt over een NOC*NSF-status of een Den Haag Topsport-registratie:
 
1. Vul het topsportformulier in;
  
2. Dien het in bij Olga Peters via topsport-sc@tudelft.nl of geef het af bij de Sportbalie t.a.v. Olga Peters;
  
3. Zij stelt vast of je wel of niet binnen de TU Delft-topsportregeling valt.