Scheikundige propedeuse 1923

Scheikundige propedeuse 1923

Heden: studentencomplex (DUWO)
Adres: De Vries van Heijstplantsoen 2
Bouwjaar: 1923
Architect: J.A.W. Vrijman

Laboratorium voor Algemene en Analytische Chemie
Voormalig entree gebouw voor 'Analytische Scheikunde' en deed dienst als Laboratorium voor Algemene en Analytische Chemie van de Technische Hogeschool. Beter bekend als het gebouw voor Scheikundige Propedeuse. Het hoofdtrappenhuis met bouwkeramiek is beschermd. Heden is het een studentencomplex met een entree aan de achterzijde.

Hoofdgebouw met een monumentale trappenhuis
Al in 1914 is er yoor het gebouw van Analytische Scheikunde een programma van eisen opgesteld. Twee jaar later had Vrijman een plan klaarliggen voor het nieuwe gebouw en keurde koningin Wilhelmina de aanbesteding goed. Het plan voorzag in een hoofdgebouw aan het ‘De Vries van Heystplein’, met parallel hierachter een langwerpig bouwvolume dat vier paviljoens met elkaar verbond. Het geheel werd afgesloten door een bouwmassa die een prachtig trappenhuis bevat. Het monumentale trappenhuis is voorzien van gebrandschilderd glas en geglazuurde tegeltjes.
Het oorspronkelijke gebouw had twee verdiepingen. Elke verdieping bezat vijf werkzalen voor het praktijkonderwijs. Bij elke zaal hoorde een weegkamer en een bediendenkamer. Op de gang die de vier bouwvolumes met elkaar verbindt kwamen kleinere lokalen uit, zoals een amanuensis (assistent) kamer, een glasblazerij en een instrumentenmakerij.

Het hoofdgedeelte bevatte op de verdieping een collegezaal, een bibliotheek, een zitkamer en het privé-laboratorium van de professor. Op de begane grond bevonden zich de ruimten voor de portier en de huishoudelijke dienst, een zitkamer en nog een privé-laboratorium van de professor. De kelder was hoofdzakelijk bestemd voor de huishoudelijke dienst, en tevens stonden daar de ketels voor de centrale verwarming en de distributie van stoom alsmede enkele generatoren.

In 1923 is het gebouw in gebruik genomen, in 1964 onderging het laboratorium een ingrijpende verbouwing, door ir. Roosendaal, waarbij het achtergedeelte aan de Michiel de Ruyterweg van een derde verdieping werd voorzien.

/* */