Groep 7 en 8

NIEUW: Ozobot

Verschillende workshops met kleine programmeerbare robotjes: de Ozobot. Met behulp van lijnen en kleuren leert de leerling hoe Ozobot werkt. In de verschillende workshops leren de leerlingen om de Ozobot simpele (3-4) tot ingewikkelde (7-8) opdrachten uit te laten voeren (programmeren).

NIEUW: Minecraft

Bij deze workshop gebruiken we dit bekende spel op een heel andere manier. In de wereld van Minecraft hebben wij een omgeving gebouwd bestaande uit een verhaallijn en een wereld met verschillende puzzels. Om deze puzzels op te lossen moet men gebruik maken van programmeertaal die tijdens het verhaal worden uitgelegd. Een taal die steeds belangrijker wordt!

Balsa- of foambruggen

Na een korte introductie over verschillende type bruggen en constructie, gaan de leerlingen zelf aan de slag. Elke groep ontwerp en bouwt een brug van balsahout en touw of van foamstaven en plakband. De bruggen worden tot brekens toe getest op hun sterkte, door er steeds meer gewichten aan te hangen. Spannend!

Bamboe

Leerlingen bouwen in groepjes een zo groot mogelijke 3D-constructie met alleen bamboestokken en elastiekjes. Goed samenwerken is vereist!

DNA (Tijdelijk niet beschikbaar)

In deze biotech workshop maak je je eigen DNA uit wangcellen zichtbaar. Om dit te kunnen doen, maak je gebruik van diverse chemische processen. Uiteindelijk neem je je DNA mee naar huis in een bedeltje. 

Het duurzame huis

Maak slimme keuzes, ontwerp en bouw een zo duurzaam mogelijk huis.  Ieder groepje moet de gekozen oplossingen voor ‘energie, materialen en water’ berekenen en zichtbaar maken in hun maquette van een rijtjeshuis. Aan het einde van de workshop geven de leerlingen een kleine presentatie over hun duurzame huis.

Kruispunt

Teken, plak en soldeer een kruispunt van stoplichten. De schakeling bestaat uit karton, koperband, led's en splitpennen. Zeer uitdagende workshop van zeker 3 uur.

Lego Mindstorms

De leerlingen leren een Lego Mindstorms robot zo te programmeren, dat deze verschillende routes kan volgen. De routes worden steeds uitdagender. De leerlingen worden uitgedaagd om op een systematische en logische manier oplossingen te bedenken!

Maquettebouw

Als echte architecten maken de leerlingen een maquette van hun (droom-)huis. Leerlingen gebruiken hierbij dezelfde materialen als waarmee bij de TU Delft-opleiding Bouwkunde gewerkt wordt.

Solderen

Leer solderen en maak kennis met elektriciteit. Leerlingen solderen een kleine schakeling op een printplaatje en gaan naar huis met een discobroche, klankentapper of een knipperlichtje.

Workshop boeken?

Meer weten over de workshops of direct reserveren? Mail naar educatie-sciencecentre@tudelft.nl.
De kosten voor ruimte, begeleiding en materiaal zijn € 7,- per leerling per workshop.

Projectkoffers

Het Science Centre Delft biedt ook projectkoffers aan voor in de klas!

Meer informatie
/* */