Groep 7 en 8

Rondleiding Science Centre Delft

Een TU Delft-student geeft eerst uitleg over de exibits in het Science Centre Delft. Daarna gaan de leerlingen zo veel mogelijk zelf meten, testen en bouwen. Je eigen vliegtuigvleugel ontwerpen, een dijkdoorbraak voorkomen of kruip in de huid van een chirurg. Leerlingen ontdekken wat wetenschap en technologie voor de samenleving kunnen betekenen.

Balsa- of foambruggen

Na een korte introductie over verschillende type bruggen en constructie, gaan de leerlingen zelf aan de slag. Elke groep ontwerp en bouwt een brug van balsahout en touw of van foamstaven en plakband. De bruggen worden tot brekens toe getest op hun sterkte, door er steeds meer gewichten aan te hangen. Spannend!

Bamboe

Leerlingen bouwen in groepjes een zo groot mogelijke 3D-constructie met alleen bamboestokken en elastiekjes. Goed samenwerken is vereist!

Creatief ontwerpen

Ieder ontwerpteam doorloopt de ontwerpstappen van een echte ingenieur. Van het materiaal in de 'black box' maken zij een prototype van hun beste concept. Proces, beslissingen en eindmodel worden in een paar minuten per groepje gepresenteerd. 

COOL energy

Computer-bouw-workshop over energievormen die te maken hebben over elektriciteit en opslag zoals: wind, lucht, water, spierkracht en batterijen. Leerlingen bouwen een snelle zeilwagen aan de hand van van vragen en opdrachten. De workshop eindigt met een wedstrijd!

DNA

In deze biotech workshop maak je je eigen DNA uit wangcellen zichtbaar. Om dit te kunnen doen, maak je gebruik van diverse chemische processen. Uiteindelijk neem je je DNA mee naar huis in een bedeltje. 

Het duurzame huis - NIEUW

Maak slimme keuzes, ontwerp en bouw een zo duurzaam mogelijk huis.  Ieder groepje moet de gekozen oplossingen voor ‘energie, materialen en water’ berekenen en zichtbaar maken in hun maquette van een rijtjeshuis. Aan het einde van de workshop geven de leerlingen een kleine presentatie over hun duurzame huis.

HOT energy

De workshop bestaat uit een computerspel waarin leerlingen in teams opdrachten maken om energie te verdienen. Daarnaast bouwen ze een zonneoven. Aan het eind moeten de leerlingen in een onderlinge wedstrijd binnen een bepaalde tijd (afhankelijk van de verdiende energie) water zoveel mogelijk verwarmen. Leerlingen leren een afweging te maken tussen duurzame energie en fossiele brandstoffen.

Kruispunt

Teken, plak en soldeer een kruispunt van stoplichten. De schakeling bestaat uit karton, koperband, Led's en splitpennen. Zeer uitdagende workshop van zeker 3 uur.

Lego Mindstorms

De leerlingen leren een Lego Mindstorms robot zo te programmeren, dat deze verschillende routes kan volgen. De routes worden steeds uitdagender. De leerlingen worden uitgedaagd om op een systematische en logische manier oplossingen te bedenken!

Maquettebouw

Als echte architecten maken de leerlingen een maquette van hun (droom-)huis. Leerlingen gebruiken hierbij dezelfde materialen als waarmee bij de TU Delft-opleiding Bouwkunde gewerkt wordt.

Solderen

Leer solderen en maak kennis met elektriciteit. Leerlingen solderen een kleine schakeling op een printplaatje en gaan naar huis met een discobroche, klankentapper of een knipperlichtje.

Workshop boeken?

Meer weten over de workshops of direct reserveren? Mail naar educatie-sciencecentre@tudelft.nl.
De kosten voor ruimte, begeleiding en materiaal zijn € 6,- per leerling per workshop.

Projectkoffers

Het Science Centre Delft biedt ook projectkoffers aan voor in de klas!

Meer informatie