Achtergrondinformatie

Mijnbouwkunde en Educatie

Met de Koninklijke Akademie start in 1842 ook de opleiding Mijnbouwkunde in Delft. Na de splitsing in scheikundige technologie en mijnbouwkunde krijgt de rijksbouwmeester Johannes Vrijman de opdracht om het gebouw te ontwerpen voor 250 studenten en 35 stafleden. Het pand wordt in 1912 opgeleverd en geopend als faculteit mijnbouwkunde.

Na 1995 zakten de studentenaantallen dramatisch in, in 2002 schreven zich maar 24 nieuwe studenten in, en als klap op de vuurpijl werd bij een evaluatie het onderzoek van de afdeling Engineering Geology als onvoldoende beoordeeld. De opleiding en onderzoeksprogramma’s moesten veranderen. De vernieuwing had wel als gevolg dat besloten werd om een aantal programma’s samen te voegen met die van de opleiding civiele techniek. In 2007 was het zover en verliet de afdeling Technische Aardwetenschappen na een kleine eeuw het gebouw aan de Mijnbouwstraat en werd het de afdeling Geotechnology binnen de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen aan het Mekelpark.

Wat is een mineraal en een erts?

Mineraal: is een chemische verbinding met (een meer of mindere mate vaste samensteling en) een eigen kristalstructuur, op natuurlijke wijze gevormd.

Erts
: gesteente waaruit op een economisch verantwoorde manier grondstoffen/mineralen kunnen worden gewonnen. Houdt in dat niet alleen het gehalte in het gesteente een rol speelt, maar ook de fluctuerende prijs op de wereldmarkt en dat zelfs de politiek een rol kan spelen. 

Hoe komen mineralen aan hun naam?

Laten we beginnen bij het achtervoegsel. Het is u wellicht al opgevallen dat veel stenen eindigen op -iet. Dit komt van het Griekse woord voor steen: lithos. Wat er voor staat wordt vaak naar de vindplaats, uiterlijke vorm of persoon vernoemd, zoals belangrijke mineralogen. OF bijvoorbeeld zoals hier Willemiet, naar koning Willem I. 

Wanneer is een steen een erts?

Als het economisch gezien winst oplevert. In zand zouden wij mineralen aantreffen, maar de hoeveelheid mineralen is zo weinig dat het veel te veel kost om het zand te zuiveren, zonder dat het je wat oplevert. Om je even een beeld te geven: koper is een erts als er 50 kilo koper in 1000 kilo steen zit, terwijl er normaal zo’n 55 gram koper in 1000 kilo steen zit. 

Harz

Tot 1912 was er in Delft geen mogelijkheid tot praktisch onderwijs in de mijnbouwkunde. Daarvoor moesten ze voor dit onderdeel naar het buitenland, anders konden ze niet afstuderen als ingenieur. Veel studenten gingen daarom naar Harz in Duitsland, wat relatief dichtbij lag. Later is dit veranderd, onder andere omdat er steeds meer behoefte aan mijnbouwers in Nederland zelf was, door de opkomende mijnbouw in Zuid-Limburg.