Proef 2: PH/Nitraat strip 1 + Nitraat strip 2

Hoe moet ik de proef uitvoeren?

Geef kort uitleg over pH en Nitraat. Laat daarna  deelnemers zelfstandig de metingen en pH/nitraat (meetstrip) doen. Vervolg met een uitleg over verschillende soorten metingen:  2 keer nitraat meten voor duidelijkere/betere metingen. 
Bekijk voor de exacte handelingen per meting de “Handout stappenplan bezoekers”, liggen ook geprint en geplastificeerd bij de materialen.

Algemene informatie over de pH

De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch het water is. Een voorbeeld van een zuur vloeistof is citroensap, een voorbeeld van een basische stof is zeep of ammonia. Hoe zuur het water is, heeft invloed op welke chemische stoffen en voedingsstoffen er wel of niet in het water oplossen en hoeveel. De pH bepaald hoe zuur of niet-zuur de omgeving is voor waterplanten en dieren. Misschien ken je wel de zure regen die in de jaren ‘70 de natuur bedreigde. Dit werd veroorzaakt door luchtvervuiling met voornamelijk zwavel, dat op de grond terecht kwam. Met het regenwater spoelde dit ook naar het oppervlaktewater. 

Verdiepende informatie over de pH

  • Alle waterplanten en -dieren hebben een favoriete pH waarde om in te leven. Vaak kunnen ze overleven met een pH waarde tussen bepaalde waarden. Komt de pH daarbuiten, dan lopen planten of dieren schade op, of gaan ze misschien zelfs dood.
  • Ook is de pH belangrijk om te bepalen of een vloeistof veilig is om te drinken of aan te raken. De pH van zure vloeistoffen is lager dan 7. Stoffen met een pH van 7 zijn neutraal en hoger dan 7 betekent dat een stof basisch.  

Algemene informatie over Nitraat

Nitraat (NO3) is een belangrijk onderdeel van dierlijke en plantaardige cellen. Het komt voor in vaste stof, of opgelost in water. Het is een belangrijke voedingsstof, die planten uit de bodem of uit het water halen. Dieren, zoals de mens, krijgt het nitraat dan weer binnen via het eten van planten of andere dieren. Teveel nitraat in het milieu, verstoort de balans van voedingsstoffen, waardoor bepaalde  planten de overmacht krijgen. Dit is schadelijk voor andere planten en dieren. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als wanneer er teveel fosfaat in het water zit. Vrijwel altijd is beide het geval, aangezien zowel nitraat als fosfaat als extra meststof worden gebruikt.  

Verdiepende informatie over Nitraat

  • Per jaar wordt er in Nederland 41,3 miljoen ton nitraat uitgestort over het land. Lang niet al dit nitraat wordt opgenomen door de planten en bomen op het land.
  • Vrijwel al het oppervlaktewater in Nederland bevat te veel nitraat en fosfaat. Het verrijken van water met (te) veel voedingsstoffen wordt ook wel eutrofiëring genoemd. Mede daardoor voldoet Nederland bij lange na niet aan de waterkwaliteitsregels van de Europese Unie.  
  • Hoewel veel mensen denken dat onze waterkwaliteit wel goed is (omdat we goed kraanwater hebben), is de oppervlaktewaterkwaliteit in Nederland dus in verhouding heel erg slecht

Informatie over de pH en Nitraat meetstrip

Meetstrip: de meetstrip dip je kort in het water, en aan de hand van de verkleuring van de blokjes kun je met behulp van een kleurenkaart bekijken wat de pH en het nitraatgehalte van het water is. Voor productinformatie, zie Technische Specificatie WaterTeststrip eSHa Aquaquicktest.

Veiligheid

Geen veiligheidseisen/waarschuwingen van toepassing.