Onderzoek waterkwaliteit Science Centre Delft

Science Centre Delft wil graag de waterkwaliteit van kraan-, regen- én oppervlaktewater in kaart brengen. Bij het Science Centre kun je op 27 oktober 2019 tijdens Science Day een meetsetje ophalen (op=op) om thuis de kwaliteit van deze drie soorten water te meten. De data kun je doorgeven via deze link.

Wil je weten wat de kwaliteit van jouw water is? Check dan onze scorekaart.

Waterkwaliteit

Water is overal om ons heen. Water is soms vies, en soms schoon, dat zie je aan algen of modder. Niet al het water is even schoon, maar dat hoeft ook niet. Water met wat modder op de bodem is prima om in te zwemmen, maar dat zou je natuurlijk niet opdrinken! Als je denkt aan waterkwaliteit, denk je misschien het eerste aan drinkwater. Dat is in Nederland eigenlijk altijd van goede kwaliteit, met vrijwel geen vervuilingen. Maar waterkwaliteit is ook belangrijk in bijvoorbeeld regenwater of voor rivieren en meertjes. Vervuiling van rivieren en meren is niet alleen jammer als je er niet in kunt zwemmen, maar is ook heel schadelijk voor de natuur. Vaak is die vervuiling niet iets dat je kunt zien, maar zijn het stoffen die onzichtbaar in het water opgelost zijn, maar die wel een grote invloed hebben. Het meten van de waterkwaliteit is dus erg belangrijk om te bepalen hoe gezond onze leefomgeving is. 

Verschillende soorten water

Je hebt eigenlijk vier soorten water: grondwater dat in de bodem zit, kraanwater, regenwater ewq2n oppervlaktewater. Met oppervlaktewater bedoelen we eigenlijk al het water dat je buiten tegenkomt: rivieren, beken, slootjes, de zee, meren, noem het maar op. Oppervlaktewater staat altijd in contact met de bodem. Hierdoor worden allerlei mineralen en nutriënten uitgewisseld. Soms is dit goed, maar soms kan dat leiden tot vervuiling. Ook vervuiling die op of in de bodem terecht komt, kan zo het water in spoelen. 

Kraanwater

Het kraanwater in Nederland is in verhouding van erg goede kwaliteit. Water komt uit natuurlijke bronnen die regelmatig worden gecontroleerd. Ook het water zelf wordt goed gezuiverd en nagekeken voordat het bij jou uit de kraan komt. Mocht een bron vervuild raken of even niet te gebruiken zijn, dan schakelt het drinkwaterbedrijf op tijd over naar een andere bron.

Door de goede zuivering en controles, hoeven wij geen chloor aan het water toe te voegen om bacteriën in het water te voorkomen. In andere landen is dat nog wel eens nodig. En dat proef je!

Oppervlaktewater

Hoewel je in de zomer op sommige plekken heerlijk kunt zwemmen, is de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland over het algemeen slecht. 99% van onze meren, rivieren en sloten voldoet niet aan de Europese regels over waterkwaliteit. Vooral de ecologische kwaliteit is slecht. Dit wordt voor veroorzaakt door vervuiling met meststoffen uit de landbouw en riolen. Die stoffen zorgen ervoor dat bijvoorbeeld algen de overmacht krijgen. Teveel algen zorgen voor weinig zonlicht en zuurstof in het water. Daar hebben alle andere waterplanten en -dieren veel last van. Zoveel, dat ze doodgaan en het natuurlijke systeem verloren gaat. Dit is erg schadelijk voor de natuur.

Regenwater

Het regent vaak en veel in Nederland. Regenwater dat je direct uit de lucht opvangt, is in principe schoon en bevat weinig vervuilende stoffen. Regenwater dat niet direct opgevangen wordt, stroomt over bladeren, daken, stoepen en straten, waarop allerlei stof en vuil ligt. Deze vervuilingen stromen dan met het regenwater mee, het oppervlaktewater in. Regenwater kan verontreinigingen bevatten zoals zware metalen van daken, stoffen uit uitlaatgassen, nitraat & fosfaat uit dierenuitwerpselen en bladafval. In Nederland zijn vooral de concentraties koper, zink en nitraat & fosfaat hoog. Wel verschilt dit heel erg per plek en moment.