Project 2: Check de Stadsvergroening!

Is het jou weleens opgevallen dat de stad waar je in woont in verhouding vaak weinig grasvelden en parken heeft? En fiets je na een regenbui vaak door straten met grote plassen water? Als jij midden in de stad woont, dan is je antwoord zeer waarschijnlijk ja en ja. Beide vragen wijzen op twee problemen in de stad: er is te weinig groen en we hebben overlast door regenwater. In het project Check de Stadsvergroening gaan we dit onderzoeken.

Inschrijven

Wat leuk dat je mee wilt doen aan het project Check de Stadsvergroening! Het inschrijven is zo gedaan. Wacht niet te lang want de eerste 100 deelnemers, krijgen een gratis onderzoekspakketje, op te halen bij het Science Centre Delft. Woon je iets te ver? Geen probleem! De meeste benodigheden heb je al gewoon in huis.

Inschrijven voor het project kan via waterlab-sc@tudelft.nl. Geef hier de volgende gegevens door*:

• E-mailadres
  • Voor- en achternaam
  • Of je individueel of met een groep onderzoek gaat doen
  • Als je met een groep bent: wat voor soort groep? Bijv. scouting, schoolklas of sportvereniging.
  • Of je een pakketje wilt komen halen (indien beschikbaar) of dat je het onderzoek met eigen instrumenten gaat doen.

Start je onderzoek!

Heb je ook zo'n zin om aan het onderzoek te beginnen? Klik dan snel op individueel of groep en begin aan het stappenplan. Met een handleiding die je kunt downloaden en verschillende filmpjes die alles uitleggen ben je al snel begonnen aan je onderzoek.

Waarom een onderzoek naar groen?

Nederland wordt door verstedelijking steeds grijzer. Doordat er steeds heftigere buien vallen, krijgen we hierdoor vaker te maken met wateroverlast. Grijze gebieden groen maken, kan helpen om die wateroverlast tegen te gaan. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd waarom. Helaas genoeg weten we nog niet hoeveel extra toevoeging een stukje groen oplevert, en hoeveel minder wateroverlast er dan in de stad is. Dit is namelijk afhankelijk van de grondsoort en grondwaterstand op die locaties. Daarom gaan wij in dit onderzoek op vele plekken checken wat de effecten van groen in de stad, zogenaamde “stadsvergroening”,  zijn.

Door in jouw omgeving (bijvoorbeeld je achtertuin, park of schoolplein) metingen te doen, kan in kaart worden gebracht in welk soort gebieden stadsvergroening een positief effect zou kunnen hebben op de wateroverlast. Welke plekken zijn geschikt voor vergroening? Welke aanpassing (bijvoorbeeld gras, speciale tegels of regenton) is de beste optie voor die plek? Jij gaat dit samen met ons onderzoeken.

Wat gebeurt er met mijn onderzoeksresultaten?

Het ingenieursbureau Witteveen+Bos is één van de organisaties die advies aan steden levert waar en hoe ze de stad het beste groener kunnen maken. Hun modellen moeten het echter doen met te weinig informatie en data. De metingen die dit project levert, zullen deze modellen met meer informatie kunnen aanvullen, zodat er uiteindelijk een beter advies kan worden gegeven.

De wetenschappers

Het onderzoek staat onder leiding van:

• ir. Jaap Klein en ir. Stephanie Gijsbers, beiden werkzaam bij ingenieursbureau Witteveen+Bos
  • met behulp van Sjoerd van Tienhoven, student bij de Hogeschool van Rotterdam

*Je gegevens worden verwerkt volgens het privacy statement van de TU Delft