Project 3: Drinkable Rivers

Alle data is te vinden op onze datakaart op de pagina Onderzoeksresultaten. Het bijbehorende persbericht is te vinden via onze Drinkable Rivers website.

Drinkable Rivers: een wandeling voor gezond leven.

Onze WaterLab ambassadrice Li An Phoa heeft afgelopen voorjaar haar source-to-sea walk langs de Maas voltooid. Vanuit de bron in Pouilly-en-Bassigny in Frankrijk liep ze door Frankrijk naar België, kwam bij Maastricht Nederland binnen en vervolgde haar weg naar de monding van de rivier in de Noordzee vlakbij Rotterdam. Een wandeling van 1061 km, waarbij ze samen met de lokale bevolking elke 15 km de waterkwaliteit heeft getest. Bekijk hieronder een impressie van de wandeling.

Waarom?

Een drinkbare rivier is een indicator voor gezond leven. Wanneer we drinkbare rivieren hebben, dan betekent het dat er een gezond stroomgebied is. Hoe schoner de rivier, hoe schoner en gezonder het land daaromheen. Veel rivieren zijn helaas zo vervuild, dat het water niet meer drinkbaar is. Door de waterkwaliteit van rivieren als startpunt te nemen, wil Li An mensen in beweging brengen en aan het denken zetten over de kwaliteit van levende systemen. 

Resultaten

Op onze datakaart op de pagina Onderzoeksresultaten kun je alle verzamelde data van elk datapunt vinden, met daarbij een weergave van het verloop van de belangrijkste parameters die zijn gemeten.

Samen met meer dan 500 vrijwilligers is elke 15 km de zuurtegraad, temperatuur, zuurstofgehalte, zoutgehalte en het doorzicht in de rivier getest. Daarbij zijn er ook samples genomen om te testen op E. coli-bacteriën en 23 verschillende chemische stoffen. De Wageningen Universiteit heeft de zware metalen geanalyseerd, de TU Delft boog zich over de E. coli samples. Het WaterLab ondersteunt Li An bij de data-analyse en -visualisatie, zodat iedereen kan bekijken hoe de waterkwaliteit in de Maas ervoor staat. Daarnaast is een algemeen overzicht van de resultaten ook te vinden op de website van Drinkable Rivers.

Media

Ook heeft het project veel media-aandacht gekregen:

  • Li An staat als 19e in de Trouw Duurzame 100
  • Drinkable Rivers is te zien in de NPO serie Wildernis onder Water – seizoen 2, einde aflevering 1 (vanaf 22:50) 
  • Li An is geselecteerd als één van de 70 ‘nieuwe rijken’ door SaltMagazine. Dit zijn mensen die zich actief inzetten voor de gezondheid en schoonheid van onze planeet en die avontuur en natuur verkiezen boven materialisme en bezit.
  • In het kader van Drinkable Rivers organiseert Li An vaak (stads)wandelingen met betrokken of geïnteresseerde groepen en organisaties om op die manier de bekendheid van het project te verspreiden en bewustzijn te creëren.

Meer weten over dit inspirerende project en wil je mee bijdragen in het onderzoek, mee wandelen of op een andere manier betrokken zijn? Kijk dan eens op de www.drinkablerivers.org en via social media @Drinkable Rivers.