Project 6: Evides - Drinkwaterkwaliteit

Goed en lekker drinkwater is voor iedereen belangrijk. De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is één van de beste ter wereld. Evides is de drinkwaterleverancier in Zuidwest Nederland, die drinkwater van hoge kwaliteit aanlevert tot aan de deur. Maar: wat gebeurt er met het kraanwater achter de voordeur? Samen met het WaterLab, KWR én haar klanten gaat Evides op onderzoek uit. Wat is de kwaliteit van het water uit jouw kraan?

Wat gaan we onderzoeken?

We gaan onderzoeken wat er gebeurt met de waterkwaliteit tussen het punt tot waar Evides het drinkwater levert en de kraan waaruit je het water tapt om te drinken. Wat is bijvoorbeeld de invloed van het leidingmateriaal of de temperatuur in de woning? En - als mensen apparatuur hebben aangesloten op die leiding zoals een ontharder, heetwaterapparaat of filter – wat doet dat dan met de waterkwaliteit?

Meedoen?

Wij vragen inwoners van Delft om als onderzoeker deel te nemen, zelf waterkwaliteitsmetingen te doen en een korte vragenlijst in te vullen.

Momenteel zijn we bezig met de voorbereiding van het project. In september zullen we deelnemers van 18 jaar en ouder voor het onderzoek gaan werven. Tegen die tijd vind je hier meer informatie over hoe je mee kunt doen.

Hoe werkt het?

Als het project van start gaat, wordt je uitgenodigd voor de startbijeenkomst in September in het Science Centre Delft. Hier krijg je uitleg over het project en worden de meetpakketten uitgedeeld. Eenmaal thuis ga je zelf metingen doen aan het drinkwater.  Je meet bijvoorbeeld de pH, de temperatuur, de hardheid en het kopergehalte. Daarnaast neem je nog twee samples, ofwel monsters. Die worden door een koerier opgehaald en naar het lab gebracht voor een uitgebreidere analyse. 

Wie werkt er mee aan dit onderzoek?

  • Vanuit Evides zijn Corinne Ouwehand, Roelinda Vording en Floortje Makkenze de vraagstellers en leiders van het project.
  • Vanuit het wateronderzoeksinstituut KWR gaat Stijn Brouwer een groot deel van de data analyse doen en hij ontwikkelt de vragenlijsten voor de sociale kant van het onderzoek: wat vinden mensen eigenlijk van het water en het onderzoek?
  • Het WaterLab ondersteunt het onderzoek met ons online dataplatform, dataformulieren en duidelijke uitleg én handleidingen voor het onderzoek.