Project 7: Delft Meet Regen

Delft Meet Regen 2021 zit helemaal vol! We zijn met 140 individuele deelnemers en 10 locaties met weerstations de regenval in Delft aan het vastleggen van 2 augustus t/m 31 oktober. Die data gaan we gebruiken om te kijken of er overal evenveel regen valt. Doe je mee aan DMR2021? Dan krijg je van ons elke twee weken een update via de nieuwsbrief, of kun je terecht op het forum. Doe je niet mee, maar wil je wel graag de ontwikkelingen volgen? Volg WaterLab dan op social media, of stuur een mailtje naar waterlab-sc@tudelft.nl om je in te schrijven voor de Delft Meet Regen-nieuwsbrief.


Resultaten 2020

Tussen juli en september 2020 zijn er 1991 metingen binnengekomen van 95 deelnemers. Deze gegevens zijn geanalyseerd door TU Delft student Illias Timori, onder leiding van hoofdonderzoeker Marie-Claire ten Veldhuis. De resultaten zijn veelbelovend! Niet alleen is er veel data binnengekomen, maar is deze ook over het algemeen net zo betrouwbaar als de data van het KNMI. Omdat het KNMI veel minder regenmeters per vierkante kilometers heeft, levert Delft Meet Regen een hogere resolutie van regenmetingen binnen Delft en dat is precies waar we naar op zoek waren! Een overzicht van de belangrijkste resultaten vind je in deze infographic. Alle data vind je op onze datakaart.

Kijk voor inspiratie of hulp met het vergroenen, insectvriendelijk of klimaatproof maken van jouw tuin of buurt op www.klimaatmaatdelft.nl

Delft meet Regen


Marie-Claire ten Veldhuis

Verschillende hoeveelheid regenval binnen dezelfde stad

Marie Claire ten Veldhuis doet namens de TU Delft onderzoek naar hoe steden plaatselijk de regenval beïnvloeden. Het kan binnen de stad per buurt verschillen hoeveel het regent, ondanks de relatief kleine afstand tussen de buurten.

Het KNMI heeft in heel Nederland gemiddeld 1 regenmeter per 100 vierkante kilometer, in totaal zijn dit ruim 300 regenmeters in het hele land. Apps, zoals bijvoorbeeld buienradar, meten regen per 1 vierkante kilometer, maar omdat de radar op een indirecte manier de regen meet, is deze vaak onnauwkeurig.

Tijdens het project Delft Meet Regen, proberen we het aantal regenmeters te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer een regenmeting doen. We streven naar 1 meting per dag voor tenminste 2 maanden lang.


Wie & waar?

Tijdens het project Delft Meet Regen, proberen we het aantal regenmeters te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer een regenmeting doen. We streven naar 1 meting per dag voor tenminste 3 maanden lang. Hiervoor gebruiken we dit jaar zowel handmatige meters als sensoren die gekoppeld worden aan het WOW-KMNI netwerk van lokale weerstations.