Delft meet regen 2022 gaat van start!

We meten weer van augustus t/m oktober hoeveel het regent op verschillende plekken in Delft. Dit jaar delen we geen nieuwe handmatige meters meer uit, maar voegen we wel 30 nieuwe weerstations toe. Hoe kun jij meedoen:

1. Wil jij een weerstation beheren? Schrijf je dan hier in.
  2. Heb je vorig jaar meegedaan en wil je dit jaar gewoon verder met je handmatige meter? Meld je dan hier opnieuw aan.
  3. Heb je niet eerder meegedaan aan Delft Meet Regen, maar wil je toch graag meedoen met een regenmeter? Neem dan contact op met waterlab-sc@tudelft.nl om te kijken of je mogelijk een regenmeter kunt adopteren van een oud-deelnemer!

Resultaten 2021

In 2021 hebben 105 inwoners van Delft samen in 3 maanden tijd (1 aug tot 31 okt) 5128 datapunten verzameld! De data t/m 17 september zijn door twee studenten van de TU Delft, Karen Chen en Rafaël van Beek, geanalyseerd. De resultaten daarvan zijn al veelbelovend en een samenvatting daarvan is te vinden in deze infographic. Daarnaast hebben we op een 24 november een webinar georganiseerd. De presentaties die toen door Karen en Rafaël zijn gegeven, zijn hier te vinden: Karen en Rafael.

Alle datapunten zijn terug te vinden op onze datakaart (kaart 4).

In het voorjaar van 2022 heeft Sonny Harnam de data-analyse van de volledige dataset van 2021 gedaan. Hij heeft de DMR data vergeleken met de radardata van het KNMI. De infographic met de samenvatting van de resultaten is nog in de maak, maar het volledige onderzoeksrapport kun je hier lezen.

Resultaten 2020

Tussen juli en september 2020 zijn er 1991 metingen binnengekomen van 95 deelnemers. Deze gegevens zijn geanalyseerd door TU Delft student Illias Timori, onder leiding van hoofdonderzoeker Marie-Claire ten Veldhuis. De resultaten zijn veelbelovend! Niet alleen is er veel data binnengekomen, maar is deze ook over het algemeen net zo betrouwbaar als de data van het KNMI. Omdat het KNMI veel minder regenmeters per vierkante kilometers heeft, levert Delft Meet Regen een hogere resolutie van regenmetingen binnen Delft en dat is precies waar we naar op zoek waren! Een overzicht van de belangrijkste resultaten vind je in deze infographic. Alle data vind je op onze datakaart.

Kijk voor inspiratie of hulp met het vergroenen, insectvriendelijk of klimaatproof maken van jouw tuin of buurt op www.klimaatmaatdelft.nl

Delft meet Regen

Marie-Claire ten Veldhuis

Verschillende hoeveelheid regenval binnen dezelfde stad

Marie Claire ten Veldhuis doet namens de TU Delft onderzoek naar hoe steden plaatselijk de regenval beïnvloeden. Het kan binnen de stad per buurt verschillen hoeveel het regent, ondanks de relatief kleine afstand tussen de buurten.

Het KNMI heeft in heel Nederland gemiddeld 1 regenmeter per 100 vierkante kilometer, in totaal zijn dit ruim 300 regenmeters in het hele land. Apps, zoals bijvoorbeeld buienradar, meten regen per 1 vierkante kilometer, maar omdat de radar op een indirecte manier de regen meet, is deze vaak onnauwkeurig.

Tijdens het project Delft Meet Regen, proberen we het aantal regenmeters te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer een regenmeting doen. We streven naar 1 meting per dag voor tenminste 2 maanden lang.

Wie & waar?

Tijdens het project Delft Meet Regen, proberen we het aantal regenmeters te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer een regenmeting doen. We streven naar 1 meting per dag voor tenminste 3 maanden lang. Hiervoor gebruiken we dit jaar zowel handmatige meters als sensoren die gekoppeld worden aan het WOW-KMNI netwerk van lokale weerstations.

/* */