Project 7: Delft Meet Regen

Als het regent in de natuur, wordt het regenwater afgevoerd doordat het de grond in stroomt of via kleine riviertjes naar grotere rivieren wordt gebracht. Als het regent in de stad is dat anders: daar moet al het regenwater dat op de huizen en de straat valt, afgevoerd worden via putten en de riolering. Klimaatverandering zorgt ervoor dat regenbuien steeds heftiger worden, vooral in de zomer. Er valt dan in een korte periode heel veel regen. Dit kan er voor zorgen dat het rioolnetwerk teveel water moet verwerken en overstroomt. Ook ontstaan er vaak grote plassen water op straat. Leuk om in te spelen, maar niet altijd even handig.

Onderzoekers van de TU Delft doen onderzoek naar regenpatronen in de stad. Valt er overal evenveel regen? Of regent het op sommige plekken meer of minder? Om de hoeveelheid regen die valt in beeld te brengen, hebben we de hulp van de inwoners van Delft nodig!

Update

Update – De resultaten zijn binnen!

Tussen juli en september 2020 zijn er 1991 metingen binnengekomen van 95 deelnemers. Deze gegevens zijn geanalyseerd door TU Delft student Illias Timori, onder leiding van hoofdonderzoeker Marie-Claire ten Veldhuis. De resultaten zijn veelbelovend! Niet alleen is er veel data binnengekomen, maar is deze ook over het algemeen net zo betrouwbaar als de data van het KNMI. Omdat het KNMI veel minder regenmeters per vierkante kilometers heeft, levert Delft Meet Regen een hogere resolutie van regenmetingen binnen Delft en dat is precies waar we naar op zoek waren! Een overzicht van de belangrijkste resultaten vind je in deze infographic. Alle data vind je op onze datakaart.

Kijk voor inspiratie of hulp met het vergroenen, insectvriendelijk of klimaatproof maken van jouw tuin of buurt op www.klimaatmaatdelft.nl


Wat?

Van 18 juli tot half september wordt 2020 er door inwoners van Delft iedere dag gemeten hoeveel regen er is gevallen. Als onderzoeker van Delft Meet Regen krijg je een handleiding en meet-kit van het WaterLab waarmee je zelf een regenmeter maakt. Deze lees je in een zelfgekozen periode elke dag af.


Waarom?

Met dit onderzoek helpen inwoners van Delft de TU Delft met het in beeld brengen van veranderende regenval als gevolg van klimaatverandering. Alle inwoners van Delft zijn van harte uitgenodigd om mee te doen aan dit project. Je krijgt elke twee weken een update met daarin informatie over het weer, water in Delft en inspiratie om zelf in actie te komen tegen wateroverlast of droogte. Daarnaast draagt de verzamelde data bij aan een wetenschappelijk onderzoek.


Verschillende hoeveelheid regenval binnen dezelfde stad

Marie Claire ten Veldhuis doet namens de TU Delft onderzoek naar hoe steden plaatselijk de regenval beïnvloeden. Het kan binnen de stad per buurt verschillen hoeveel het regent, ondanks de relatief kleine afstand tussen de buurten.

Marie Claire ten Veldhuis / TU Delft
Jeff Davids / Smartphones4Water

Het KNMI heeft in heel Nederland gemiddeld 1 regenmeter per 100 vierkante kilometer, in totaal zijn dit ruim 300 regenmeters in het hele land. Apps, zoals bijvoorbeeld buienradar, meten regen per 1 vierkante kilometer, maar omdat de radar op een indirecte manier de regen meet, is deze vaak onnauwkeurig.

Tijdens het project Delft Meet Regen, proberen we het aantal regenmeters te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer een regenmeting doen. We streven naar 1 meting per dag voor tenminste 2 maanden lang.


Wie & waar?

Delft meet regen is een samenwerking tussen de TU Delft, de Gemeente Delft, Smartphones4Water en het WaterLab.