Project 7: Delft Meet Regen

Hoe doe je mee aan Delft meet Regen?

Je kunt op twee manieren meedoen met Delft Meet Regen 2021:

Optie 1 Standaard: Je doet mee met een handmatige regenmeter die je van ons krijgt en die je zelf moet aflezen. De regenval geef je door via je telefoon of tablet. Schrijf je hier in om mee te doen met een gratis, handmatige regenmeter van Delft Meet Regen.

Optie 2 Sensor: voor als je ook ná Delft Meet Regen door wilt meten. Hiervoor kun je op eigen kosten een sensor kopen die te koppelen is aan het meetnetwerk van WOW-KNMI. Deze geeft zelf zijn data door en verzamelt dus ook na het project nog waardevolle data. Schrijf je hier in om mee te doen met de zelfgekochte sensor.


Om mee te doen aan Delft Meet Regen moet je:

-Ouder zijn dan 18 óf toestemming hebben van je ouders/verzorgers

-In de stad Delft wonen

-Een tuin of stuk groen in de buurt hebben waar je de regenmeter kunt neerzetten. Een balkon is helaas géén goede plek.

-In ieder geval een aaneengesloten periode van tenminste 2 weken elke dag kunnen meten en data doorgeven

-Je regenmeter ophalen bij een tuincentrum in Delft (binnenkort staat hier welk centrum)

Resultaten 2020

Bekijk de resultaten van 2020.

Tussen juli en september 2020 zijn er 1991 metingen binnengekomen van 95 deelnemers. Deze gegevens zijn geanalyseerd door TU Delft student Illias Timori, onder leiding van hoofdonderzoeker Marie-Claire ten Veldhuis. De resultaten zijn veelbelovend! Niet alleen is er veel data binnengekomen, maar is deze ook over het algemeen net zo betrouwbaar als de data van het KNMI. Omdat het KNMI veel minder regenmeters per vierkante kilometers heeft, levert Delft Meet Regen een hogere resolutie van regenmetingen binnen Delft en dat is precies waar we naar op zoek waren! Een overzicht van de belangrijkste resultaten vind je in deze infographic. Alle data vind je op onze datakaart.

Kijk voor inspiratie of hulp met het vergroenen, insectvriendelijk of klimaatproof maken van jouw tuin of buurt op www.klimaatmaatdelft.nl

Delft meet Regen


Verschillende hoeveelheid regenval binnen dezelfde stad

Marie Claire ten Veldhuis doet namens de TU Delft onderzoek naar hoe steden plaatselijk de regenval beïnvloeden. Het kan binnen de stad per buurt verschillen hoeveel het regent, ondanks de relatief kleine afstand tussen de buurten.

Marie Claire ten Veldhuis / TU Delft

Het KNMI heeft in heel Nederland gemiddeld 1 regenmeter per 100 vierkante kilometer, in totaal zijn dit ruim 300 regenmeters in het hele land. Apps, zoals bijvoorbeeld buienradar, meten regen per 1 vierkante kilometer, maar omdat de radar op een indirecte manier de regen meet, is deze vaak onnauwkeurig.

Tijdens het project Delft Meet Regen, proberen we het aantal regenmeters te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer een regenmeting doen. We streven naar 1 meting per dag voor tenminste 2 maanden lang.


Wie & waar?

Tijdens het project Delft Meet Regen, proberen we het aantal regenmeters te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer een regenmeting doen. We streven naar 1 meting per dag voor tenminste 3 maanden lang. Hiervoor gebruiken we dit jaar zowel handmatige meters als sensoren die gekoppeld worden aan het WOW-KMNI netwerk van lokale weerstations.