Hoe werkt water eigenlijk in Nederland? Waar letten we op bij het maken van drinkwater en hoe zorgen we dat we droge voeten houden? Hier vindt je informatie over alles dat te maken kan hebben met grote wateronderwerpen: de watercyclus, waterkwaliteit, waterbeheer en waterveiligheid. Missen we iets? Geef het vooral door! 

Watercyclus & klimaat

Al het water op Aarde gaat rond in een cirkel, van kleine regendruppel tot Grote Oceaan. Op deze webpagina’s kun je meer vinden over hoe die cyclus nou eigenlijk in elkaar zit.

Waterkwaliteit

Waterkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid. Niet alleen die van de mens, maar ook die van de natuur. Wat is waterkwaliteit eigenlijk? Is die overal hetzelfde? Via deze links kom je meer te weten.

Waterbeheer

Nederland is een waterland. We leven samen met het water, maar dat gaat niet vanzelf. Om hier fijn te kunnen wonen en werken moet er heel veel werk verzet worden. De Waterschappen en Hoogheemraadschappen zijn elke dag druk bezig met het beheren van al ons water. Maar wat zijn die organisaties eigenlijk? En wat doen ze allemaal?

Waterveiligheid

Zonder waterbeheer zou een groot deel van Nederland onder water staan. Door dijken te bouwen en gebieden in te polderen hebben we land dat eerst onder water stond, leefbaar gemaakt. Wat als zo’n dijk het begeeft? Je vindt hier meer informatie over hoe we droge voeten houden, hoe een dijk zou kunnen doorbreken en wat je moet doen als dat gebeurt.

Water-educatie

Er zijn verschillende instanties en websites die watereducatie of andere citizen science projecten aanbieden.