Ga mee op digitale reis!
Deze collegereeks van TU Delft Science Centre staat in het teken van de digitale wereld.
TU-Delft experts vertellen je alles over hoe computers kunnen discrimeren, wat je kunt met een VR-bril, en hoe zwarte gaten er uit zien van dichtbij. Wil jij alles weten over de nieuwste digitale technologieën? Dan mag je deze reeks zeker niet missen!
Ga je mee een zwart gat bekijken?
Annemieke Verbraeck | 19 februari 2023 13:00
Een zwart gat ontstaat als een ster aan het einde van zijn leven in elkaar stort. Ze zijn zo krachtig dat ze alles wat in hun buurt komt opslokken. Zelfs lichtstralen kunnen hier niet aan ontsnappen!
Ga mee op reis met ingenieur Annemieke Verbraeck en kom erachter hoe zo’n zwart gat eruit ziet van dichtbij… zonder zelf opgeslokt te worden.


Algoritmes! Algowattes?
Cynthia Liem | 12 maart 2023 13:00
Algoritmes volgen je op de voet! Ze achterhalen jouw interesses. Ze beïnvloeden daarmee ook welke berichten over bijvoorbeeld nieuw speelgoed of nieuwe games jij wél of juist niet op je tijdlijn ziet. Wat zijn algoritmes nou eigenlijk en hoe werken ze? Dat gaat professor Cynthia Liem in haar college jullie haarfijn uitleggen.
Ik zie, ik zie, wat ik helemaal niet kan zien??
Arno Freeke | 16 april 2023 13:00
Hoe werkt Virtual Reality eigenlijk? En wat kan je er allemaal mee? Ingenieur Arno Freeke van de XR-ZONE van de TU Delft gaat je in dit college van alles vertellen over Virtual Reality. Hij laat niet alleen voorbeelden van VR-brillen zien, maar ook de VR-programma's en games die gebruikt worden op de universiteit.


Hoe voorkom je dat een computer discrimineert?
Dr. Stefan Buijsman | 21 mei 2023 13:00
We gebruiken kunstmatige intelligentie – waarbij we een computer een taak laten oplossen door het van een heleboel voorbeelden te laten leren hoe het moet – steeds vaker. Bijvoorbeeld om te kiezen wie er geschikt is voor een bepaalde baan, of om te herkennen of iemand een hartstoornis heeft. Toch gaat dat leren van voorbeelden niet perfect. Als er eerder vooral mannen zijn aangenomen voor een baan, dan kan de computer gaan discrimineren en alle vrouwen afwijzen, alleen omdat ze vrouw zijn! Wetenschapper dr. Stefan Buijsman gaat je tijdens dit college vertellen hoe dit kan gebeuren en wat je er tegen kan doen.
Bekijk eerdere colleges.
Denk niet zo moeilijk, doe gewoon groen! - college al gehouden
Gerdien de Vries, 6 maart 2022, 12:00 uur
Bij veel keuzes die we maken, zijn we geneigd om voor de makkelijkste optie te kiezen. Maar de makkelijkste optie is niet altijd de meest duurzame! In dit college hoop ik je hier bewust van te maken. Maar bewustwording alleen is niet genoeg. Je moet uiteindelijk ook écht tot acties overgaan om de planeet – voor iedereen – leefbaar te houden. En dat is dus juist zo lastig… Aan de hand van kennis uit de psychologie leg ik uit waarom het zo moeilijk is om groen te doen. En waarom mensen het zo heerlijk vinden om lui te zijn. Tot slot geef ik tips hoe we groen gedrag makkelijker en aantrekkelijker kunnen maken.'
Download de werkbladen en bekijk het college
Brandstof maken uit de lucht! - college al gehouden
Paulien Herder, 3 april 2022 12:00 uur
Het klimaat verandert doordat we te veel koolstofdioxide (CO2) uitstoten. Dit komt uit brandstoffen die wij verbranden in de motoren van auto’s en vliegtuigen. Ook grote fabrieken gebruiken veel brandstof en stoten veel CO2 uit. We moeten dus snel op zoek naar andere brandstoffen die geen CO2 de lucht insturen. In dit college legt wetenschapper Paulien Herder uit hoe en met welke technologie je uit lucht en windenergie nieuwe brandstoffen kunt maken. Je gaat zelf puzzelen met moleculen, en je gaat manieren bedenken om die technologie te verbeteren.