Stap in de voetsporen van...

Inloop workshop op 27 oktober: ‘Kleine diertgens’ – Iedereen een Van Leeuwenhoek


Ik zie 'kleine diertgens'!

Dat is wat Antoni van Leeuwenhoek in 1674 zei nadat hij door zijn eigen microscoop een paar druppels water uit het toenmalige Berkelse Meer observeerde en allemaal krioelende beestjes zag.  Hij schrijft op 7 september van dat jaar zijn bevindingen op en stuurt de brief, op aanraden van zijn vriend Reinier de Graaf, naar het Royal Society in Londen, de Britse academie voor wetenschappen.

Het Berkelse Meer uit de 17e eeuw met  moerassige meertjes die in de winter helder en in de zomer troebel waren is er niet meer, dat is nu het recreatiemeertje de Berkelse Plas in een wijk van Berkel en Rodenrijs.  Er zijn gelukkig nog wel genoeg troebele sloten om mooie krioelende beestjes te kunnen zien, zo ook één bij ons.


Wil je ook met je smartphone 'kleine diertgens' zien?

Word een hedendaagse Antoni Van Leeuwenhoek en volg de workshop 'Kleine diertgens'- iedereen een Van Leeuwenhoek bij het Science Centre Delft.

Wat gaan we doen?

We gaan in onze sloot een watermonster nemen en je smartphone tijdelijk tot een microscoop ombouwen. Daarna kun je zelf op onderzoek in de Botanische Tuin. Voor deze workshop heb je dus een smartphone nodig, bij voorkeur de meest gangbare, want die geeft de beste resultaten. Maar met een eenvoudige smartphone met camera  kan het ook. Je kunt je eigen onderzoek filmen, foto’s nemen én uploaden op onze social media kanalen Facebook, Instagram, Twitter.


Online wandelroute

Of wil je eerst wandelen en meer te weten komen over Antoni van Leeuwenhoek?  Navigeer door Delft met onze online wandelroute ‘Stap in de voetsporen van Antoni van Leeuwenhoek’, Je hoeft er geen app voor te downloaden; via je mobiele telefoon of tablet navigeer je makkelijk door de stad Delft.