Over ons

TU Delft Science Centre - Wie zijn wij?

TU Delft Science Centre is de plek waar de TU Delft, de studentenpopulatie, onderzoekers, leerlingen en bezoekers samenkomen om wetenschap en techniek te ontdekken en samen te werken aan de toekomst. Omdat de doelgroepen van TU Delft Science Centre veelzijdig zijn, zijn er een aantal afdelingen ontstaan die deze groepen bedienen.

Het programma van TU Delft Science Centre is op te delen in 4 Hubs.

Al deze onderdelen samen maakt het nieuwe TU Delft Science Centre. Het ontwikkelen van unieke exhibits, onderzoeksfaciliteiten en gepaste ruimtes zal in meerdere fases gaan en enkele jaren duren.

Fase 1 2022: In 2022  zijn de onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten in gebruik genomen. Deze zijn nodig voor de hoofdtaken van de universiteit; studenten opleiden en onderzoekers faciliteren. Twee faciliteiten die onderdeel zijn van de MaakHub springen in het oog. Het BioLab waar men microbiologisch onderzoek kan doen en de MakerSpace als centrale maak-punt van de TU Delft Campus. Beide faciliteiten zijn alleen tijdens evenementen toegankelijk voor het publiek.

Naar deze ruimtes zijn ook de workshopruimtes in gebruik genomen om de EducatieHub te faciliteren in workshops aan basis en middelbare scholen. 

Fase 2: Medio 2025: Het openbare publieksdeel, de experience en tentoonstelling, wordt vanaf 2023 ontwikkeld. Deze experience laat de innovatiekracht van de TU Delft zien in een volledig nieuw concept. Het ontwerp zal uiteindelijk in delen opengesteld worden, vandaar dat momenteel de schatting is dat medio 2025 de eerste bezoekers ontvangen kunnen worden.
Interesse in TU Delft Science Centre? Laat je inspireren op onze evenementen, het virtuele science centre en abonneer je op onze nieuwsbrief. 

Let op: Momenteel hebben wij geen tentoonstelling. Maar de verscheidene Hubs bieden wel een actief en actueel programma. Kijk voor het overzicht op de activiteiten & events pagina, de educatiepagina of bij de online projecten. 

Nieuwe science centre en nieuwe naam

Vanaf 2022 heet het Science Centre Delft voortaan TU Delft Science Centre. Michael van der Meer, directeur TU Delft Science Centre, zegt hierover: "De nieuwe naam laat de sterke verbinding zien tussen het science centre en de TU Delft. De bezoeker weet dat techniek en de wetenschap centraal staan en dat je diepgang kunt verwachten."

Het nieuwe TU Delft Science Centre ontstaat in meerdere fasen. In 2022 ligt de focus op het bouwen en inrichten van alle onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten welke nodig zijn voor de hoofdtaken van de universiteit; studenten opleiden en onderzoekers faciliteren. Het openbare publieksdeel, de experience en tentoonstelling, wordt vanaf 2023 ontwikkeld. Deze experience laat de innovatiekracht van de TU Delft zien in een volledig nieuw concept. Van der Meer zegt hierover: "De TU Delft is altijd aan het innoveren. De termen binnen onderzoek zijn vaak zeer complex, maar juist erg van belang voor het dagelijkse leven. Denk aan het thema duurzaamheid. Het onderzoek wat nu wordt gedaan staat over vijf jaar misschien wel bij jouw thuis. Dit is juist wat we willen vangen en laten zien in de nieuwe experience. Het is niet ingewikkeld, het is juist reuze interessant."

TU Delft Science Centre opent in het najaar van 2022 twee bijzondere faciliteiten voor onderzoekers en studenten. Het BioLab voor microbiologisch onderzoek en de Makerspace als centrale maak faciliteit van TU Delft Campus. Beide faciliteiten zullen tijdens evenementen toegankelijk zijn voor het publiek om zelf mee aan de slag te gaan. Eerder dit jaar openden al onze onderwijsruimtes voor scholenbezoek. Scholieren uit heel Nederland kunnen hier workshops volgen en kennis maken met de universiteit.

Interesse in TU Delft Science Centre? Laat je inspireren op onze evenementen, het virtuele science centre en abonneer je op onze nieuwsbrief.

Let op: Wij zijn dus gesloten, maar ons educatieprogramma en events gaan wel door. 

Impressie nieuw museum