De grond onder jouw voeten is stevig en stabiel. Toch?! De aardkorst bestaat uit losse platen, die heel langzaam verschuiven. Als die platen in botsing komen, langs elkaar schuren of juist uit elkaar gaan, kan er een aardbeving ontstaan. De plek waar de aardbeving begint, heet het epicentrum en vanuit daar verspreiden trillingen zich in cirkels. Hoe dichter bij het epicentrum, hoe heftiger de aardbeving.

In gebieden waar regelmatig aardbevingen voorkomen, is het belangrijk dat gebouwen stevig genoeg zijn om die te doorstaan. 

In het Stevinlab van de TU Delft wordt getest hoe muren en andere bouwwerken een aardbeving doorstaan met behulp van bewegende trilvloeren. Deze week kun jij zo’n test zelf doen: bouw je eigen triltafel en test de sterkte van jouw bouwwerk! Met de zelfgemaakte seismograaf kun je trillingen meten en leer je over hoe een echte seismograaf werkt. 


Stap 1: Informatie verzamelen

Wist je dat er per dag duizenden aardbevingen plaatsvinden? Maar maak je maar geen zorgen, hier merk je meestal niets van. Wat is een aardbeving en hoe ontstaat deze? Bekijk het filmpje voor meer informatie.

Het is trouwens heel belangrijk om na te denken over hoe we het beste kunnen bouwen zodat het een aardbeving kan doorstaan. De afgelopen jaren zien we namelijk een toename in bevingen. Zo ook in Nederland. 

TU Delft onderzoekers hebben gekeken hoe sterk de huizen in Groningen zijn en of ze een volgende aardbeving overleven. Lees er hier meer over.

In het Science Centre Delft hebben wij een twee trilvloeren gebouwd. De schudvloer is voor de bezoekers. Jij kunt hier een bouwwerk maken en testen of het blijft staan tijdens een aardbeving met verschillende sterktes. De triltafel is wat exacter en wordt gebruikt voor leerlingen die hun profielwerkstuk over aardbevingen maken en tijdens een demo. Helaas kun je ons op dit moment niet bezoeken, maar je leest er meer over in onze online plattegrond.

Wij zijn niet het enige museum dat hier aandacht aan geeft. In Japan is er een museum helemaal gericht op rampen. Klaas neemt er een kijkje en wordt opgeleid als schudvloer instructeur.

Schuilen voor een aardbeving - Kan Klaas voor één dag gids in een Japans rampenmuseum zijn?

 


Stap 2: Je laten inspireren

De workshop van deze week is je eigen huis bouwen die tegen een aardbeving kan. Wij hebben al een huisje gebouwd en deze getest op onze trilvloer. Je ziet dat één huisje goed blijft staan. Kijk goed naar de constructie en gebruik het als inspiratie voor jouw huisje.

Aardbevingsimulator TU Delft - test 1

Aardbevingsimulator TU Delft - test 2


Stap 3: Zelf aan de slag!

Maak je eigen seismograaf en trilvloer met huis. Meet zo hoe zwaar jouw aardbeving is en bekijk of jouw bouwwerk deze doorstaat. Leuk detail, voor het bouwen van je huisje kun je gebruikmaken van marshmallows. Niet alleen erg handig, ook heel erg lekker. Dus veel plezier met deze workshops en vergeet niet je filmpje of foto te delen op onze socials.

Bekijk het testfilmpje aardbevings-proof