Het weer in Nederland is elke dag anders. ’s Ochtends schijnt de zon, maar ’s middags valt er alweer regen.

Wil je weten of je je paraplu mee moet nemen? Dan kijk je naar het weerbericht. Hoewel het weer elke dag anders is, verschuift het gemiddelde weer ook heel langzaam.

Die langere tijd waarover het weer verandert, noem je het klimaat. Door het broeikaseffect verandert de laatste jaren wereldwijd het klimaat, dit noemen we klimaatverandering. 


Stap 1: Informatie verzamelen

In Nederland wordt het in de winter steeds warmer en vriest het minder. Ook de zomers worden warmer en droger, waarbij de regen vaak in één grote bui naar beneden komt. Die zogenoemde piekbuien gaan zorgen voor overlast, zoals ondergelopen kelders en grote plassen op straat. Het is daarom belangrijk je te verdiepen in deze ontwikkelingen.

Wat is het broeikaseffect?

Wat is het klimaat?


Stap 2: Je laten inspireren

Bij de TU Delft denken al heel wat knappe koppen na over verschillende klimaatproblemen. Zo is er op de TU Delft campus een Green Village gebouwd. In dit 'groene dorp' worden er oplossingen getest die wij wellicht in de toekomst in ons eigen huis gaan terugvinden. The Green Village is normaal gesproken te bezoeken tijdens een Backstage Tour. Maar voorlopig lees je meer informatie over alle onderzoeken hier.

Extreme regen, wat doe je er tegen? 

Trotseer de wind bij de faculteit EWI

In het Science Centre Delft hebben we een WaterLab gebouwd. Het WaterLab heeft dus een fysiek en een online lab-gedeelte. In dit fysieke lab kun jij op een leuke interactieve manier meer leren over het waterprobleem in Nederland en over de waterzuiverings cyclus. Weet jij bijvoorbeeld wat je wel en wat je niet door de gootsteen mag spoelen? En hoe dit van invloed is op de natuur?

Helaas kun je ons op dit moment niet bezoeken, maar bekijk het WaterLab in onze online plattegrondStap 3: Zelf aan de slag!

Het is tijd om daar iets aan te doen! Science Centre Delft doet een langlopend onderzoek naar de invloed van meer groen in plaats van bestrating op de waterafvoer in de stad: Check de Stadsvergroening.
Deze week kun je vanuit huis onderzoek doen naar hoe goed jouw tuin bestand is tegen die grote regenbuien. 

Je onderzoekt de samenstelling van de bodem en krijgt tips over hoe je jouw tuin piekbui-proof kunt maken. De gegevens die je verzamelt over de bodem, geef je aan ons door, zodat wij deze kunnen gebruiken voor onderzoek naar de bodemsamenstelling.