Aerodynamica beschrijft hoe lucht om een voorwerp heen beweegt. Goede aerodynamica is bijvoorbeeld heel belangrijk om een vliegtuig de lucht in te krijgen. Deze week kun je daar zelf mee experimenteren. Met hulp van de filmpjes en de sjablonen kun je deze week je eigen vliegtuig ontwerpen, dat hopelijk zo ver mogelijk vliegt!

Denk hierbij goed aan welke materialen je gebruikt, de vorm van alle vliegtuigonderdelen en de verdeling van het gewicht.

Gebruik de filmpjes en instructies om te bepalen hoe jouw vliegtuig eruit moet zien. Wij hebben drie voorbeeldvliegtuigen waar je uit kunt kiezen, maar je kunt elk vliegtuig bouwen dat je wilt!

Laat je ontwerp aan ons zien via social media. Wij zijn erg benieuwd naar jullie ontwerpen en testvluchten!


Stap 1: Informatie verzamelen

De eerste stap is meer te weten komen over de Aerodynamica van een vliegtuigvleugel. Hoe werkt deze nou precies? Lees daarvoor dit document. Daarin geven we ook tips met welke materialen je het beste een vliegtuigje kunt gaan bouwen.

In het Science Centre Delft leggen we je het uit en kun je zelf gaan testen. Omdat dit nu niet mogelijk is, kun je de informatie terugvinden in onze online plattegrond.


Stap 2: Je laten inspireren

De TU Delft doet veel onderzoek naar vliegtuigen en Aerodynamica. Laat je inspireren door de verschillende onderzoeken.

Het lichtste vliegtuig tot nu toe!

Flying-V: Is dit straks hoe wij vliegen?

Lees hier meer over de Flying-V en laat je inspireren.


Stap 3: Zelf aan de slag!

Stap 3 is de leukste stap. Je kunt nu zelf aan de slag gaan. Wij hebben 3 vliegtuigworkshops voor je voorbereid. Mocht je alleen papier in huis hebben, geen probleem. 

In onderstaande filmpje kun je zien hoe je een papieren vliegtuigje kan maken die wereldrecords verbreekt.