Life Science is de wetenschap van… het leven! Daarbij gaat het niet alleen om gezondheid en mensen, maar over alles dat leeft. Bijvoorbeeld ook over de kleine onderdelen die elk levend wezen heeft: cellen. Bacteriën bestaan uit 1 cel, sommige schimmels ook. Mensen hebben wel 60 biljoen cellen, dat is 60.000 miljard! In elke cel van elk levend wezen (een organisme) zit een codeboek dat aangeeft hoe dat wezen er van binnen en van buiten uit moet zien: het DNA. Dat DNA bepaalt hoe een organisme eruit ziet, hoe de processen in zijn lichaam of plantenblad werken en of het organisme gezond is. Deze week kun je dit DNA zelf zichtbaar maken met een workshop over DNA isoleren.

Life Science onderzoekt ook planten en plantencellen. Planten gebruiken fotosynthese om koolstofdioxide (CO2) en zonlicht om te zetten in zuurstof in de lucht en brandstof voor de plant. Die brandstof bestaat als suikers en bij sommige planten kunnen wij die suikers goed gebruiken om andere brandstof te maken: voor auto’s! In Science Centre Delft hebben wij een biovergister. Hierin eten algen (eencellige planten) in water opgelost afval op, en slaan de brandstof die ze daarvan maken op in hun cellen. Die brandstof kan weer uit de cellen gehaald worden en verwerkt worden tot biobrandstof voor auto’s. Dit is een stuk duurzamer dan benzine, gas of diesel. Met de workshop Bladgroenkorrels, kun je zie welke cellen die brandstof maken en leer je hoe ze dat doen.


Stap 1: Informatie verzamelen

Wist je dat je lichaam bestaat uit allemaal boeken? En dat dit samen als een grote bibliotheek ervoor zorgt dat jij bent wie je bent. Jouw lichaam is niet het enige fabriekje in de natuur. Ook bomen en planten zijn fabrieken. Deze twee filmpjes laten zien hoe wonderbaarlijk de natuur en de science hierachter is.

Hoe werkt DNA?

Wat is fotosynthese?


Stap 2: Je laten inspireren

Wat is de overeenkomst tussen penicilline, bier en biologisch afbreekbaar plastic? Op het eerste gezicht niet veel. Maar aan de basis van deze en veel andere toepassingen ligt de levende cel. Deze ‘kleinste bouwsteen van het leven’ is hét centrale begrip dat wordt bestudeerd tijdens de opleiding Life Science & Technology aan de TU Delft. De TU Delft is dus druk bezig met Life Science. 

Tijdens de Museum Jeugd Universiteit worden deze onderzoeken ook uitgelegd aan de kids die meedoen aan het college. Check hier hun (grappige) reacties op verschillende stellingen.

Kun je vals spelen met je DNA?

TU Delft animatie groene grondstoffen in een BioBased Economy  

Over de hele wereld doen wetenschappers onderzoek naar de cel. Maar ondanks al hun inspanningen hebben cellen nog steeds veel geheimen voor ons. Wil je hier meer over weten? Lees dan over het onderzoek van de TU Delft 'Levende cellen bouwen'.


Stap 3: Zelf aan de slag!

Zoals elke week kun je ook nu weer zelf onderzoek gaan doen. Dit keer doe je zelfs onderzoek naar jezelf! Je zal merken dat DNA overal inzit. Of wat dacht je van de workshop bladgroen en biobrandstof. Wie weet maak jij binnen de kortste keren brandstof voor jullie auto. Succes professors!

Download de workshops, ga aan de slag en vergeet niet je onderzoeksresultaten met ons te delen.