Het is weer lente! Daarom deze week dingen die je buiten kunt testen. Hebben jullie veel eieren in huis voor het paasweekend? Doe dan mee aan onze Egg-Drop-Challenge: bouw een constructie waarmee je een rauw ei van de eerste verdieping naar beneden kunt laten vallen, zónder dat hij kapot valt. Of wat dacht je van Automata, een mechanisch apparaatje dat je eenvoudig met de hand in beweging kunt zetten. Met behulp van de hendel kun je een walvis, een bij of een vogel rondjes laten zwemmen of vliegen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het draait. 

Toch liever iets meer de natuur in? Maak dan de bloemenpers. Hiermee kun je bloemen en planten die je buiten vindt op een goede manier drogen, zodat je ze lang kunt bewaren en natekenen!

Laat ons weten via social media welke constructies en testen jullie hebben gedaan. Veel plezier!


Stap 1: Informatie verzamelen

Ingenieur, technisch tekenen en ontwerpen. Het klinkt misschien allemaal wat lastig. Maar wist je dat je dagelijks producten gebruikt die ontworpen zijn en een heel ontwerpproces hebben doorlopen? Denk maar aan je telefoon of een brug. 

Je kunt concluderen dat we eigenlijk heel veel ingenieurs nodig hebben voor onze toekomst. Het filmpje laat je zien hoe een ontwerpproces werkt. Het is helemaal niet zo moeilijk. Dus laat je informeren en wie weet ben jij wel de genie van de toekomst!

Dit filmpje vertelt (in het Engels) meer over het ontwerpproces.


Stap 2: Je laten inspireren

De TU Delft is precies zo'n plek waar ingenieurs worden opgeleid en getraind in het ontwerpproces. Ze worden uitgedaagd en geïnspireerd om outside the box te denken en nieuwe dingen te proberen. De MacGyver professor Rolf Hut (wellicht bij je bekent door het Rolf Surprise Lab) daagt eerstejaarsstudenten uit om in drie weken van alles te proberen en te testen.

TU Delft studenten leren prototypes te bouwen voor het meten van water.

Een ontwerpproces hoeft niet altijd heel lang te duren. TU Delft studenten hebben in 36 uur een prototype bedacht voor drijvende gebouwen in Indonesië.

Laat je nog meer inspireren door de verhalen van ander ontwerpers


Stap 3: Zelf aan de slag!

Ook voor de paasdagen en de dagen daarna hebben we weer een paar leuke workshops voor je bedacht. Veel succes!


Is je eitje de eerste keer kapot gevallen? Geef het niet op! De beste oplossingen komen voort uit mislukkingen.

Op zoek naar schitterende bloemen? Download een historische onderwijsposter.

Download

Stap 4: Verdiepen

Ontdek het prehistorische verrassingsei

Een paar jaar geleden vonden archeologen op een Tilburgse bouwplaats dertien eivormige objecten. Geowetenschapper Dominique Ngan-Tillard bestudeerde de 3D-opnames van de eieren uit de micro CT-scanner van het Geoscience & Engineering Lab en zag bijzondere afdrukken in de schalen. 

Lees er snel meer over