Deze week kun je leren over Kleijne Diertgens, zoals Antoni van Leeuwenhoek ze noemde. We hebben het over kleine beestjes die je met het blote oog niet kunt zien: virussen, bacteriën en beerdiertjes. Je leert hoe een microscoop in elkaar zit, hoe je zelf beerdiertjes kunt vinden. Daarbij kun je straks zelf virussen verslaan én leren over constructie met Whack-A-Virus! Ook zie je hoe de campus van de TU Delft eruit ziet nu iedereen thuis is vanwege het coronavirus.

Laat je ons weten via social media welke Kleijne Diertgens jij ontdekt deze week?


Stap 1: Informatie verzamelen

Wat is een virus en hoe is het ontdekt? Dat is het eerste wat je moet gaan onderzoeken. Wist je dat een Delftse professor als eerste het virus heeft ontdekt? Lees er hier meer over. 

Je kunt zijn volledig nagebouwde kantoor komen bekijken in het Science Centre Delft. Helaas zijn we op dit moment gesloten, dus hopelijk laten deze foto's je goed zien hoe er vroeger onderzoek werd gedaan.

Bekijk de ontdekking van het virus in een leuk filmpje.


Onderzoekskamer prof. Beijerinck

Stap 2: Je laten inspireren

Onderzoek naar virussen en bacteriën is voor ons allemaal van belang. De laatste tijd worden bacteriën resistent voor antibiotica. Dit kan ook in de toekomst grote gevolgen hebben. Het is dus aan ons om met creatieve oplossingen te komen.

Hoe ontstaat resistentie tegen antibiotica

Bacterie wordt antibioticafabriekje


BioLab

Naast virussen en bacteriën heb je ook micro-organisme die je kunt gebruiken voor een positief doel. In het BioLab in het Science Centre Delft gebruiken wij algen en micro-organisme om van GFT-afval weer nuttige producten te maken. Het proces kun je in ons museum bekijken, maar omdat we op dit moment gesloten zijn, kun je hier de informatie terugvinden.


Stap 3: Zelf aan de slag!

Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Wij hebben een paar leuke workshops voor je uitgezocht die je thuis kunt doen. Veel plezier! 


Stap 4: Verdiepen

Wist je dat Antoni van Leeuwenhoek de eerste was die kleine diertjes ontdekte onder zijn microscoop? Hij ontdekte zelfs dat er kleine diertjes op je tanden leven. Lees meer over Antoni van Leeuwenhoek.

Er zijn een behoorlijk aantal goedkope opties om zelf een betere microscoop te kunnen maken. Je hebt geen dure microscoop nodig om aan de slag te gaan. Zo bestaan er lenzen voor mobiele telefoons en handmicroscopen. Met een lens op je mobiele telefoon kun je mooie foto's van dichtbij maken. Een kleine investering voor een hele hoop plezier.


Coronamaatregelen op de TU Delft campus

Het recyclen van mondkapjes