In de grond onder je voeten zitten allerlei geheimen en schatten verborgen. Deze week nemen we je mee in de wereld van vulkanen en gesteenten. Wist je dat we zelfs een Nederlandse vulkaan hebben? Deze week kun je een vulkaan in je eigen achtertuin maken! Vulkanen spuwen niet alleen as en lava, maar onder vulkanen en in de bodem kunnen de mooiste gesteenten en soms zelfs edelstenen ontstaan. In het Mineralogisch Geologisch Museum hebben we meer dan 4.000 schatten van de aarde verzameld. Helaas kun je ons op dit moment niet bezoeken, maar met onze 360-graden tour kun je het museum ook thuis bezoeken. 


Stap 1: Informatie verzamelen

Voordat je zelf een vulkaan kunt gaan maken is het belangrijk eerst onderzoek te doen naar dit onderwerp. Stel jezelf vragen als: Wat is een vulkaan en hoe ontstaat zoiets? Wat betekent het dat een vulkaan slaapt? Hoe kan dit en hoe wordt deze dan wakker? Deze filmpjes leggen je het heel snel en gemakkelijk uit.

Waarom barst een vulkaan uit?

Laten we samen op pad gaan! 


Stap 2: Je laten inspireren

Het is misschien een beetje vreemd dat we je willen inspireren om de perfecte vulkaan te maken. Deze week gaat de inspiratie verder dan de workshop. We willen je laten zien hoe schitterend onze planeet is en hoe hard we deze nodig hebben. Want wist jij bijvoorbeeld dat er mineralen in je telefoon zitten? Je kunt dus wel stellen: zonder de schatten van de aarde is er geen telefoon.

Je verdiepen in deze schatten is niet alleen nuttig, het is ook nog eens erg leuk. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van het mineraal Pyriet? Ook wel bekend als "a Fools Gold". Deze naam heeft dit mineraal gekregen, omdat het zo erg op goud lijkt. Goudzoekers dachten bij het vinden hiervan rijk te zijn, terwijl ze een goedkoper mineraal in handen hadden. Zo kreeg het zijn bijnaam. Veel mineralen hebben interessante verhalen.


De kinderen in het filmpje hebben bij Museum Jeugd Universiteit een college gevolgd over stenen. Dit zijn hun reacties.

Neem een kijkje in het Mineralogisch Geologisch Museum

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.

Stap 3: Zelf aan de slag!

Nu je weet hoe een vulkaan ontstaat en hoe schitterend onze planeet is, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Wij hebben een workshop voor je ontwikkeld waarbij je je eigen vulkaan kan maken en laten uitbarsten.

Vergeet je niet het filmpje van de uitbarsting met ons te delen? Wij zijn benieuwd!

Tijd om aan de slag te gaan met je eigen actieve vulkaan die heel snel zal uitbarsten! Oppassen!

Download de vulkaanuitbarsting workshop