Wat is optica?

Optica is het deel van natuurkunde dat licht onderzoekt. Het kijkt naar licht en hoe het zich gedraagt, wat voor kleuren het heeft en hoe licht wordt gebroken door verschillende materialen. Met optica kun je allerlei tof onderzoek doen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in het maken en verbeteren van nieuwe microscopen. Op de TU Delft wordt licht gebruikt om te onderzoeken hoe ver sterren buiten onze Melkweg bij ons vandaan staan. Voor dit project (DESHIMA), is er een hele grote spectrometer (een apparaat dat verschillende kleuren licht kan meten) gebouwd in de Atacama woestijn van Chili.  

Wat is fotonica?

Fotonica gaat nog een stapje verder: wetenschappers in fotonica onderzoeken hoe ze lichtdeeltjes (fotonen) kunnen opwekken, verplaatsen en meten. Hierbij gaat het vaak om het omzetten van lichtdeeltjes in energie, zoals bijvoorbeeld elektrische stroom. De principes die in fotonica worden onderzocht, worden al veel getest en soms zelfs al gebruikt. Fotonica wordt bijvoorbeeld gebruikt in zonnepanelen en röntgenapparaten. En wat denk je van een printer die kan printen met lasers in plaats van met inkt?


Stap 1: Informatie verzamelen

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het kan dat licht wit is? Of is het eigenlijk wel wit? En hoe komt het dat je kleuren kunt zien? Om onderzoek te doen naar licht en kleur moet je je eerst verdiepen in wat het is.

Wat is licht?

Waarom hebben dingen een kleur?


Stap 2: Je laten inspireren

Spelen met licht en kleur is echt heel leuk. Je kunt al heel snel zelf toffe experimentjes doen. Wellicht heb je in een zwembad wel eens naar beneden gekeken en ben je geschrokken van hoe groot je voeten leken. Met dit eerste experimentje kom je erachter hoe water en licht samen een optische illusie veroorzaken. 

Laat je verder inspireren door een enthousiast meisje wat handig gebruik maakt van optica en fotonica. Meer zullen we niet verklappen. 


Stap 3: Zelf aan de slag!

Voor de workshops van deze week moet je even de zolder op, want je hebt een CD nodig. Mocht je niet precies weten wat dit is, vraag het dan aan je ouders. Zij kunnen je vast in geuren en kleuren vertellen wat een CD is. 

Daarna kun je je eigen spectroscoop maken, waarmee je licht kunt breken en de regenboog van dichtbij kunt zien. Met de Newton-tol maak je van een regenboog weer wit licht! Bijzonder toch?