En dan nu: het weer. Het weer voorspellen is niet makkelijk en de mensen die dat doen, de meteorologen, moeten elke dag de temperatuur, wind, regenval en hoeveelheid zon inschatten. Ze doen dit met hele uitgebreide weermodellen die rekening houden met het seizoen en lucht- en oceaanstromen. Hiermee kunnen ze het weer tot een aantal dagen van te voren precies voorspellen. Andere modellen helpen bij het voorspellen van waar en wanneer het gaat regenen, soms tot op wel 5 minuten precies!

Maar ook zonder die weermodellen kun jij op korte termijn zien wat voor weer het wordt. Met de wolkenmeter kun jij voorspellen of het tijd is om je paraplu op te zoeken. En als het regent, kun je zelf de weersvoorspelling checken met je eigen regenmeter.

Word jij onze nieuwe weerman of weervrouw?


Stap 1: Informatie verzamelen

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen tijdens het weerbericht. Een weerman die zegt dat we last krijgen van een hoog of laag drukgebied. Maar wat is dat nou precies? En hoe kan het toch dat het in Nederland zo vaak regent?

Wat zijn hoge- en lagedrukgebieden?

Waarom regent het in Nederland zo vaak?


Stap 2: Je laten inspireren

Rolf Hut is de Macgyver van de TU Delft. Hij gebruikt huis-tuin-en-keuken materialen om verschillende wetenschappelijk proefjes en metingen te doen. Tijdens deze lezing legt Rolf uit hoe hij het weer kan meten door slim gebruik te maken van een tuinslang. Welke producten in en om het huis zou jij gebruiken voor een wetenschappelijk experimentje? 


Stap 3: Zelf aan de slag!

Is de voorspelling op het weerbericht niet wat jij buiten ziet? Ga dan op eigen onderzoek uit met de regenmeter. Tijdens deze workshop maak je je eigen meter en kun je met verschillende formulieren zelf bijhouden wat het weer rondom jouw huis doet. Dus wie weet kom jij er wel achter dat de weerman niet altijd gelijk heeft. 

Daarom is het misschien nodig dat jij het weer gaat voorspellen. Dit kun je doen met de wolken kompas workshop. De meeste weersvoorspellingen worden gebaseerd op geavanceerde computersimulaties. Toch heb je geen ingewikkelde programma’s nodig om te voorspellen hoe het weer in de komende uren zal veranderen. Door de lucht boven je in de gaten te houden en met een beetje kennis over hoe wolken zich vormen en hoe deze er uit zien, kun je al voorspellen of er regen of zonneschijn op komst is. Zonnebril of juist een paraplu mee? Met je eigen wolkenkompas wordt het voorspellen van het weer voor de komende uren een fluitje van een cent!