Een uniek samenwerkingsproject

Hugo Haak won als baanwielrenner goud op de teamsprint tijdens de EK in 2015 en een jaar later zilver tijdens de WK in Londen. Eind 2017 maakte Haak bekend dat hij wegens fysieke problemen moest stoppen met topsport. Ruim een jaar later werd hij benoemd tot bondscoach van de baanwielrenners. En in zijn eerste jaar werd hij tijdens het Sportgala gelijk uitgeroepen tot Coach van het Jaar 2019. Een gesprek over het belang van samenwerken bij innovatie.

Het baanwielrennen kwam vorig jaar in het nieuws met een hypermoderne nieuwe baanfiets, speciaal ontwikkeld voor de Spelen in Tokyo. Haak was daar vanaf het begin bij betrokken.

“Dat project is gestart in 2017. Onder aanvoering van Koga hebben we twee en een half jaar met een hele mooie club mensen vanuit sport, wetenschap en bedrijfsleven samengewerkt om eigenlijk vanaf helemaal niets een nieuwe baanfiets te ontwikkelen.”

Hoe belangrijk was het dat de renners zelf ook zo nauw bij de ontwikkeling van de fiets betrokken waren?

“Dat was superbelangrijk. Ze hebben vanaf het begin af aan kunnen zien welke stappen allemaal doorlopen moesten worden. Ze hebben de testresultaten gezien, hoe zo’n frame tot stand komt, noem maar op. Dat heeft allemaal bijgedragen aan het vertrouwen dat ze nu hebben in de fiets.”

Helaas is niet te voorkomen dat ook renners van andere landen uiteindelijk voor deze fiets gaan kiezen. Haak: “Bij vorige Olympische Spelen kon je altijd alles geheimhouden, maar de UCI heeft voor de Spelen in Tokyo als voorwaarde gesteld dat al het materiaal voor iedereen commercieel beschikbaar moet zijn. Tot op heden hebben er nog geen buitenlandse baanteams bij Koga aangeklopt, dus de kans is klein dat andere teams in Tokyo op “onze” fiets zullen rijden.”

De samenwerking voor deze nieuwe baanfiets is je dus heel goed bevallen. Wat zie je als volgende stap richting Parijs 2024?
“Ik hoop dat we op deze manier verder kunnen en met diezelfde groep mensen weer bij elkaar komen zodat je dit proces gaande houdt. Je zou de groep dan ook nog verder uit kunnen breiden want je hebt niet alleen een fiets nodig. Je kan er ook partijen bij zetten die wielen ontwikkelen of helmen of schoenen zodat het uiteindelijk één geheel wordt dat allemaal op elkaar aansluit. Dat is mijn ideale droomscenario.”

Hugo Haak
Bondscoach van de baansprinters & Sportcoach van het Jaar 2019