Innovatie sleutel tot duurzame Spelen van Parijs

De Olympische Spelen van Parijs in 2024 moeten de meest duurzame ooit worden. Innovatie is de sleutel om deze ambitie te verwezenlijken, met hulp van het Nederlandse bedrijfsleven en wetenschap. Dat stelt Nico Schiettekatte, Innovatieraad en hoofd van het Economisch Cluster bij de Nederlandse ambassade in Parijs.

“Nederland en Frankrijk zijn natuurlijke partners op het gebied van duurzaamheid en sport. We hebben te maken met dezelfde uitdagingen. Daarnaast is Frankrijk erg geïnteresseerd in onze multidisciplinaire aanpak om de onderzoekswereld en het bedrijfsleven met elkaar te verbinden. Daar liggen kansen.

Het Franse organisatiecomité is komen kijken in Nederland naar wat wij te bieden hebben op het gebied van duurzaam bouwen en renoveren. Er zijn veel contacten gelegd. Het Olympisch dorp wordt gebouwd in Saint-Denis, in het departement ten noorden van Parijs. Na de Spelen wordt het dorp deels omgebouwd tot (sociale) woningen, wat deze economisch achtergestelde regio een boost kan geven. Het draagt ook bij aan sociaal inclusieve Spelen – een belangrijk thema.

Wat voor Saint-Denis in het klein geldt, geldt in het groot voor Frankrijk. De Spelen van 2024 zijn een belangrijke stap richting 2050, wanneer Parijs CO2- neutraal wil zijn. De innovaties die de komende jaren worden ontwikkeld, vormen een springplank hiervoor.

Er moet nog heel veel gebeuren om dit doel te bereiken. Zo wordt het openbaar vervoer in Parijs fors uitgebreid, met 70 nieuwe stations. Ook hier geldt Nederland als voorbeeld: wij hebben de afgelopen jaren alle belangrijke stations gerenoveerd en getransformeerd tot knooppunten van mobiliteit. De Fransen zijn erg geïnteresseerd in de manier waarop deze ‘stations van de toekomst’ functioneren als katalysator van stedelijke ontwikkeling.

Een ander innovatiegebied is data. Frankrijk is vroeg begonnen met het opstellen van een nationale strategie op het gebied van artificiële intelligentie (AI). Dit gaat een belangrijke rol spelen, zowel op tal van stedelijke en duurzaamheidsvraagstukken, maar ook in de sport. Zo zijn de voetbalclub Paris Saint-Germain en het toonaangevende École Polytechnique een samenwerking aangegaan om met AI en big data sportprestaties te verbeteren.

Ten slotte gaan we innovaties terugzien in de sportkleding. Bij duurzame Spelen hoort natuurlijk duurzame kleding. Ook hier liggen veel kansen waarop Frankrijk en Nederland kunnen samenwerken.”

Nico Schiettekatte
Innovatieraad en hoofd van het Economisch Cluster bij de Nederlandse ambassade in Parijs