Warming up

Om succesvol te kunnen zijn in de topsport, is innovatie en vernieuwing cruciaal. Bij mijn eerste Olympische Spelen – Atlanta 1996 – hebben we heel goed om ons heen gekeken hoe sportsucces werd georganiseerd. Een land dat daar wat ons betreft in vooropliep, was Australië. Daar had je het Australian Institute of Sports dat de werelden van topwetenschappers en die van topcoaches en topsporters met elkaar verbond. Dat zijn wij daarna in Nederland ook zo gaan organiseren.

Ik heb als zwemmer altijd geprobeerd om de taal te spreken van al die experts: van mijn arts en mijn fysiotherapeut, maar ook van mijn stromingsgeleerde en van de deskundigen op het gebied van starten en keren. Je moet van je eigen eilandje af durven komen. De basis daarvoor is vertrouwen tussen de sporters, de coaches en de wetenschappers. Dat is noodzakelijk om samen succesvol te kunnen zijn.

Het bedrijfsleven hoort daar ook bij. Bedrijven waarmee we als sport samenwerken, zijn niet meer enkel geïnteresseerd in een simpele vorm van naamsbekendheid op een trainingspak. Die bedrijven willen echt impact creëren, samen met de wetenschap en samen met de sporten die ze omarmen.

Wat voor de olympische sport geldt, gaat ook op voor de paralympische sport. Die is de afgelopen jaren qua trainingsmogelijkheden en faciliteiten met sprongen vooruitgegaan. De sporters kunnen gebruikmaken van volledige topsportprogramma’s, van alle experts die beschikbaar zijn. Met de bijbehorende innovatie zetten we flinke stappen in onze prestaties. Je ziet bij de kennisinstellingen ook steeds meer interesse en expertise ontstaan op het gebied van wielen, aerodynamica, protheses, noem maar op. Dat is erg gaaf om te zien.

In dit boek van de TU Delft en Sportinnovator staat een groot aantal prachtige voorbeelden van sportinnovaties waar we als Nederland trots op mogen zijn. In het eerste deel zijn die gekoppeld aan de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo, in het tweede deel wordt er vooruitgeblikt naar de Spelen in Parijs in 2024 met een focus op het thema duurzaamheid dat daar centraal zal staan.

Als Chefs de Mission van TeamNL juichen we al die innovaties vanzelfsprekend van harte toe. Ze geven onze sporters en hun staf een voorsprong richting het podium dat ze verdienen!

Pieter van den Hoogenband
Chef de Mission Olympic TeamNL

Esther Vergeer
Chef de Mission Paralympic TeamNL