Nederland het meest sportinnovatieve land ter wereld

Groter. Sneller. Beter. Dat is onze ambitie richting de Olympische Spelen van Parijs in 2024. De afgelopen jaren hebben we met Sportinnovator een solide infrastructuur opgebouwd om innovatie in de sport te stimuleren, gebouwd rond een digitaal platform voor dataonderzoek, een netwerk van innovatiecentra en creatieve ideeën die we uit ons netwerk hebben opgehaald. Dit heeft geleid tot een paar prachtige innovaties die naar Tokyo gaan en die mede dankzij Sportinnovator tot stand zijn gekomen.

Om deze lijn door te zetten naar Parijs en – in 2028- naar LA, moeten we doorgaan op de ingezette weg. Dat betekent dat Sport Data Valley hét nationale platform voor analyse en onderzoek van data rond sport en bewegen wordt, met een centrale rol voor universiteiten. Zo kunnen sporters, begeleiders en coaches toegang krijgen tot analyses, gepersonaliseerde dashboards en onderzoek (bijvoorbeeld om blessures te voorkomen) en krijgen onderzoekers tools voor analyse van data.

Het betekent dat het netwerk van Sportinnovator-centra, de broedplaatsen waar onderzoekers, ondernemers, overheden en sportorganisaties samenwerken aan innovaties, verder wordt uitgebreid, waarbij elk centrum zijn eigen expertise heeft.

Hierdoor fungeren zij als aanjagers van innovatie in Nederland en daarbuiten.Het betekent ook dat we werk moeten maken van een winnende formule voor sportinnovaties. Veel goede ideeën sterven nu in schoonheid. We willen in een vroegtijdig stadium inzichtelijk maken welke innovaties kans van slagen hebben en welke niet. Zodat we onze Olympiërs naar Parijs kunnen sturen met minimaal tien innovaties waarvan we weten dat ze het verschil gaan maken.

Samenwerking is hierbij van groot belang. Met het bedrijfsleven, met de sportbonden, met wetenschappers en met de overheid. Wij spelen de rol van CTO van het Sportakkoord, naast de minister voor Medische Zorg en Sport als CEO en de Vereniging Sport en Gemeenten en NOC*NSF als businessleiders. Sportinnovator zorgt ervoor dat we als geen ander op de hoogte zijn van de trends op het gebied van innovatie en digitalisering en wij kunnen iedereen in de sport van advies voorzien.
 

 

Verschillende  sportinnovaties hebben ook maatschappelijke impact.

Overigens hebben verschillende sportinnovaties ook aantoonbaar maatschappelijke impact. Denk op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld aan het gebruik van innovatieve, circulaire materialen in de sport en aan energiezuinige sportaccommodaties. De komende jaren trappen we het gaspedaal dus in. Groter. Sneller. Beter. Dan worden we het meest sportinnovatieve land ter wereld.

Harry van Dorenmalen
Voorzitter Topteam Sport, Sportinnovator