Tokyo als voorlopig hoogtepunt

Laila Youssifou (24) is net begonnen aan haar master civiele techniek aan de TU Delft. Daarnaast maakt ze deel uit van het Nationaal RoeiTeam, is ze geselecteerd voor Tokyo en traint ze minimaal 24 uur per week. We vroegen haar hoe innovatief haar sport is en of ze al bezig is met de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Laila Youssifou: “Wat qua innovatie de afgelopen jaren bij het roeien erg opkomt, is de filmanalyse. Dat doen we zowel met roeien als met krachttrain - oefeningen. Die filmpjes worden achteraf tientallen keren afgespeeld zodat je dan zelf precies kan zien wat je doet. De coach geeft daarbij aan wat er beter kan. Die feedback is soms effectiever dan op het moment zelf.”

Ook op het gebied van materialen ziet ze verschil - lende innovaties in de roeisport.

“Een innovatie die vrij uniek te noemen is, zijn de ribbels die wij voor onze wedstrijden op onze riemen plakken om de aerodynamica te bevorderen. Wij zijn het enige land dat dat doet. Op de Olympische afstand van 2 kilometer zou dat een verschil van enige tienden tot een volle seconde kunnen opleveren, dan heb je het over twee tot zes meter. Dat is best significant. “

“Qua materialen zie je dat voor alle roeiboten steeds meer gebruik wordt gemaakt van carbon omdat dat licht en stijf is. Eigenlijk zouden we een nog veel lichtere boot kunnen maken, maar dat mag niet want in een wedstrijd moeten alle boten hetzelfde gewicht hebben. Er kan veel meer dan er op dit moment toe - gestaan is.”

“In de boot hebben we drukmetingen via een drukdol waar allemaal meetapparatuur in zit die vastlegt wat de drukcurve is in de tijd dat het blad van de roeiriem onder water is. Die meting zie je voor je neus op een schermpje zodat je ter plaatse aanpassingen kan doen.”

Olympische Spelen Parijs 2024
Parijs 2024 is voor Laila Youssifou nog ver weg. “Ik probeer daar zelf nog niet zo mee bezig te zijn. Ik wil in ieder geval in het jaar na Tokyo mijn studie weer op één zetten. Maar ik sluit niet uit dat ik nog doorga met roeien tot Parijs. Voor nu wil ik me focussen op Tokyo als het hoogtepunt in mijn roeicarrière, of er nu nog een hoogtepunt na komt of niet.”

Laila Youssifou
Roeister Nationaal RoeiTeam, masterstudent civiele techniek aan de TU Delft