Uitgekiend dieet met speciale hamburger en sportkwark

Bij het leveren van een Olympische topprestatie speelt voeding een belangrijke rol, zowel bij de voorbereiding als het herstel. Op Sportcentrum Papendal is de afgelopen jaren hard gewerkt aan specifieke voeding om optimaal te kunnen presteren, vertelt Programmamanager Sport & Voeding Jeroen Wouters. “Balans, daar gaat het om.”

Neem de ontwikkeling van een speciale hamburger: een burger van rundvlees en champignons. “In normale hamburgers zitten vrij veel eiwitten. Daarom hebben we champignons toegevoegd, wat goed aansluit bij de smaak”, zegt Wouters. De hamburgers simpelweg kleiner maken was geen optie, omdat de sporters ook gewoon honger hebben en geen zin in kleine porties.

Verborgen innovatie
De speciale hamburger heeft een verborgen innovatie: de champignons zijn blootgesteld aan een bepaald type uv-licht, om het vitamine D-gehalte te verhogen. “We weten dat sporters daarvan vaak te weinig binnenkrijgen.” Nog een bijkomend voordeel: de burgers zijn duurzamer, omdat minder vlees nodig is.

Het is een van de nieuwe, innovatieve producten waarmee Wouters ervoor zorgt dat de Olympiërs precies binnenkrijgen wat ze nodig hebben. “We zetten daarbij in op eiwitten, want die spelen een belangrijke rol bij het herstel.” Neem de sportkwark: een vetarme variant met precies 20 gram eiwit. Perfect voor de gulden herstelregel: 20 gram eiwit 20 minuten na de geleverde inspanning. 2020. Tokyo. “Handig in het gebruik en makkelijk mee te nemen.” Deze kwark gaat mee naar Tokyo als aanvulling op het assortiment van het IOC.

Voedingsapp
Wat de sporters allemaal eten en drinken, wordt nauwkeurig bijgehouden in een speciaal ontwikkelde voedingsapp. Die registreert wat de atleten bestellen in het Topsportrestaurant op Papendal. Op hun smartphone kunnen ze meteen zien wat de voedingswaarde is en hoe die zich verhoudt tot de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

De topsporters worden daarnaast begeleid door de diëtisten van TeamNL Performance Nutrition. Voor elke atleet is een individueel voedingsplan opgesteld. Uiteraard is specifiek gekeken naar de hitte en hoge luchtvochtigheid in Tokyo en hoe je vochtinname daar het beste op kunt inrichten. De sporters reageren positief op alle nieuwe producten. “Ze vinden het niet alleen belangrijk dat er goed over wordt nagedacht, veel keuzevrijheid en variatie is net zo belangrijk”, zegt Wouters.

Breedtesport profiteert
Hij verwacht dat ook de breedtesport zal profiteren van deze innovaties. “Het bedrijfsleven is al aan de slag om de speciale hamburger op de markt te brengen. Datzelfde is al gedaan voor de sportkwark.”

Inmiddels werkt Wouters alweer aan een nieuw product op basis van zogeheten gelatine-hydrolysaat. Dat heeft mogelijk een ondersteunend effect bij peesklachten. Het product kan een welkom tussendoortje zijn voor sporters met een hoge sprongbelasting, zoals hand- en volleyballers. Richting de Spelen van Parijs wil Wouters de begeleiding op het gebied van voeding nog verder uitbouwen, onder meer met de doorontwikkeling van de voedingsapp. “Met de data kunnen we nog veel meer doen.”

Jeroen Wouters
Programmamanager Sport & Voeding,
Sportcentrum Papendal, Director Eat2Move