A.C. (Alexandra) den Heijer

A.C. (Alexandra) den Heijer

Profiel

Links naar andere websites

Biografie

Prof. dr. ir. Alexandra den Heijer is als hoogleraar verbonden aan de Technische Universiteit Delft, faculteit Bouwkunde, afdeling Management in the Built Environment. Haar vakgebied is Public Real Estate vanuit een (eind)gebruikersperspectief. Naast diverse onderwijs- en onderzoeksprojecten doet zij onderzoek naar het managen van universiteitsvastgoed en de toekomst van universiteit en campus.

Alexandra: "Mijn missie is om universiteiten en andere organisaties te ondersteunen bij de besluitvorming over (het managen van) hun campussen en vastgoedvoorraden, bijdragend aan een inspirerende, betekenisvolle, functionele, betaalbare en duurzame gebouwde omgeving."

Keywords: campus,  university buildings,  higher education,  real estate,  management information

Sinds 2000 heeft zij verschillende onderzoeksprojecten uitgevoerd in opdracht van en in samenwerking met alle Nederlandse universiteiten. De bevindingen – gezamenlijke discussiepunten, tools and nieuwe theorieĂ«n – zijn gepubliceerd in diverse rapporten en artikelen en zijn eveneens opgenomen in haar boek “Managing the university campus” (2011) als eindresultaat van haar promotieonderzoek. Vanuit haar expertise is zij ook in de praktijk betrokken bij diverse actuele opgaven rond de universiteitscampus (campus en stad, duurzame campus, nieuwe werkplekconcepten voor student en wetenschappers en flexibele vastgoedstrategieĂ«n). 

Na het afbranden van het Bouwkundegebouw in mei 2008 heeft zij haar reguliere werkzaamheden als universitair docent onderbroken voor het herhuisvesten van de Faculteit Bouwkunde. Als voorzitter van het programmateam vervulde zij een sleutelrol in de projectgroep. Met een uniek proces – voor Bouwkunde ‘practise what you preach’ – slaagde deze projectgroep erin om Bouwkunde te herhuisvesten in een geheel gerenoveerd Rijksmonument, binnen een half jaar na de brand. Publicaties hierover zijn te vinden via "case BK city" op Alexandra's blog.

Van Alexandra's dissertatie "Managing the university campus" (2011) zijn meer dan 1600 exemplaren verspreid over meer dan 40 landen, wat ook heeft geleid tot vele internationale uitnodigingen voor lezingen en workshops (zie TOUR). Eind 2014 lanceerde zij samen met onderzoeker George Tzovlas het vervolg op haar dissertatie, een nieuw boek "The European campus - heritage and challenges". In 2016/2017 publiceerde ze - samen met het steeds groter wordende Campus Research Team - de boeken "Smart campus tools" en "Campus NL". Digitale versies van veel recente publicaties zijn te vinden via Alexandra's blog.

Lees meer

Publicaties

Media

Meer media